LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Νέοι εκβιασμοί .....

Από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων στα ακίνητα για το 2012 η οποία θα ολοκληρωθεί σε πέντε δόσεις.
Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με τους λογαριασμούς του Απριλίου 2012 θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή των δόσεων για το χαράτσι στα ακίνητα του 2012 η οποία θα ολοκληρωθεί με τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου του 2013. Αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το τέλος που του αναλογεί, και δηλώσει αδυναμία πληρωμής, τότε.......

 οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα αποφασίζουν αν θα γίνεται αναστολή της διακοπής ρεύματος ή όχι, και όχι οι τριμελείς επιτροπές όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Ουσιαστικά, για να διατάξει την αναστολή της διακοπής ρεύματος, ο έφορος πρέπει να διαπιστώσει ότι ο ιδιοκτήτης έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας κι αν διακοπεί το ρεύμα θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του.
δεν έχει εισόδημα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα στον έφορο να διατάξει την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις ή να το μειώσει.

Εάν όμως δεν συντρέχει κανείς από τους παραπάνω λόγους και το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, τότε οι ΔΟΥ θα πρέπει να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).



Με συμφηφισμό οι διορθώσεις λαθών

Όσον αφορά τα λάθη που υπάρχουν στους μέχρι τώρα λογαριασμούς, για το τέλος ακινήτων του 2011, αυτά θα διορθωθούν με συμφηφισμό στο ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα για συμψηφισμό έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ διευρύνει ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων.

Ειδικότερα, αν το τέλος του 2011 έπρεπε να είναι μικρότερο από αυτό που χρεώθηκε στον ιδιοκτήτη, τότε η διαφορά θα αφαιρεθεί από το «χαράτσι» για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το ειδικό τέλος κατά την 31η Μαρτίου 2012.



Ποια ακίνητα αφορά το τέλος του 2012

Να σημειωθεί ότι το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012 αφορά τα ακίνητα που θα ηλεκτροδοτούνται την 31η Μαρτίου 2012 και βαρύνει τον κύριο ή τον επικαρπωτή. Σε περισσότερες δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων τα νοικοκυριά που έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ.



Ευπαθείς ομάδες

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που θα καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων (0,5 ευρώ/τ.μ.). Ειδικότερα, εντάσσονται και:

Πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω. Πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από 67% και άνω.

Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.

Προϋπόθεση του μειωμένου τέλους είναι ότι και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων. Εξάλλου, εξαιρούνται από το ειδικό τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων.

Εξάλλου, για επαγγελματικά ακίνητα με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου