LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Παπουτσή στον ΒΗΜΑ FM Για Κερατέα και ρόλο αστυνομίας

Φυσικά ανησυχώ για την κατάσταση στην Κερατέα. Και ανησυχώ διότι είναι μία κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη από όλες τις απόψεις. Πρώτα απ’ όλα, επί δύο μήνες, υπάρχει μία ένταση χωρίς καμία απολύτως άλλου είδους εξέλιξη. Υπάρχει μια δικαστική................

 εμπλοκή για ένα τμήμα του χώρου στο οποίο πρόκειται να γίνουν τα έργα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν συνεχείς επιθέσεις κάθε βράδυ προς στις αστυνομικές δυνάμεις με μολότοφ και διάφορους άλλους τρόπους, ακόμα και με σφαίρες, υπήρχε και πυροβολισμός πριν από ένα μήνα.

Κάποιοι εκμεταλλεύονται τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, δίκαιο ή άδικο αυτή τη στιγμή εγώ δεν το εξετάζω. Θεωρώ όμως ότι είναι ένας αγώνας, τον οποίο ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει, αλλά μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο.

Είναι προφανές ότι ορισμένες φορές και οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είναι συνέχεια εκεί, επί δύο μήνες, παρεκτρέπονται. Τα επεισόδια είναι συνεχή, είναι διαρκή και γι’ αυτό το λόγο ανησυχώ.

Η πολιτεία βεβαίως έχει δίκιο, οι νόμοι του κράτους είναι νόμοι του κράτους. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι όσο καθυστερούν να ολοκληρωθούν τα έργα, τόσο υπάρχει ο κίνδυνος των μεγάλων προστίμων προς τη χώρα μας. Υπάρχει επίσης ένα θέμα για ολόκληρη την Αττική, και η πολιτεία δια της Βουλής, δια των κυβερνήσεών της, δηλαδή δια των νόμιμων εκπροσώπων του λαού, έχει αποφασίσει ότι πρέπει να γίνουν τα έργα υγειονομικής ταφής. Όμως οι κάτοικοι έχουν τις δικές τους ενστάσεις.

Ο νόμος δεν επιτρέπει στην αστυνομία να επεμβαίνει όταν υπάρχει πλήθος, όπου είναι κάτοικοι, απλοί πολίτες οι οποίοι απλώς διαμαρτύρονται, αναμεμειγμένοι με στοιχεία τα οποία εκδηλώνουν τις βίαιες πράξεις, τις μαζικές επιθέσεις. Η αστυνομία πρέπει να προφυλάσσει τους κατοίκους. Γιατί το κύριο μέλημα της Αστυνομίας δεν είναι να παίζει κλεφτοπόλεμο με όσους επιλέγουν την βία. Το κύριο μέλημα είναι να προστατεύει τους κατοίκους, να προστατεύει την έννομη τάξη, να προστατεύει τη νομιμότητα στην περιοχή.

Δεν είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω ένα αστυνομικό κράτος. Εγώ υπηρετώ το κράτος δικαίου, αυτή είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου. Και από την άποψη αυτή η Αστυνομία, στο βαθμό που εγώ έχω την ευθύνη αυτού του Υπουργείου και λειτουργεί στα πλαίσιο των δικών μου αρμοδιοτήτων, θα έχει την κατεύθυνση να εφαρμόζει τους νόμους και τίποτε άλλο. Από εκεί και πέρα, σχετικά με τα διόδια, η δίωξη των οποιωνδήποτε παρανομούν γίνεται κατ’ έγκληση. Αλίμονο, εάν όπου υπάρχουν διόδια, θα πρέπει να είναι και αστυνομικοί και δίπλα κάποιες κλούβες ή κάποια κρατητήρια για να συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω όσοι αρνούνται να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Βεβαίως και να επιβλέπει η αστυνομία όταν μπορεί, όχι όμως ότι θα είναι διατεταγμένες όλες οι αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, στα διόδια ή οπουδήποτε αλλού δεν μπορεί να εφαρμοστεί με άλλο τρόπο η πολιτική του κράτους. Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι ο βραχίονας του κράτους για την εφαρμογή όλων των πολιτικών. Οι πολιτικές και οι νόμοι του κράτους εφαρμόζονται με βάση τους κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και αυτές περιλαμβάνουν την πειθώ, περιλαμβάνουν την κοινωνική συνεννόηση, περιλαμβάνουν την ευθύνη των συνδικάτων, των εργαζόμενων, την ευθύνη του ίδιου του πολίτη.

Πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους, ότι εδώ δεν οικοδομούμε ένα αστυνομικό κράτος. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο, περνάμε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σκληρές αποφάσεις, κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που αλλάζουν τελείως το τοπίο της χώρας και έρχονται σε σύγκρουση με συμφέροντα και λαθεμένες λογικές… Αλλά αλίμονο εάν αυτή η πολιτική γίνει με την αστυνομία και δια του ροπάλου. Ε, όχι, εγώ τουλάχιστον δεν συμφωνώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου