LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σκάνδαλο με τις νάρκες του Γράμμου ???

Ένα φιλόδοξο και πολυδιαφημισμένο έργο, που υλοποιούσαν από κοινού οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η αποναρκοθέτηση του Γράμμου, απεντάχθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα και φαίνεται ότι εξελίσσεται σε ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Το έργο είναι συνολικό προυπολογισμό 4,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Στρατός αρνήθηκε ..................

να συνυπογράψει τον αποχαρακτηρισμό των ναρκοπεδίων και οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών που έκαναν την σχετική έρευνα υποστηρίζουν ότι η αποναρκοθέτηση δεν έγινε ποτέ.

Ο Εισαγγελέας Κοζάνης Ιωάννης Κούτρας έχει διατάξει έρευνα, ενώ η υπόθεση βρίσκεται και στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

Η «ψηφιακή καταγραφή και πιλοτική εφαρμογή αποναρκοθέτησης παλαιών ναρκοπεδίων και ύποπτων χώρων στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου», όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν το έργο, είχε στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου πληροφοριακού συστήματος που θα υποστήριζε τις εργασίες αποναρκοθέτησης και τελικής εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων.

Το έργο είχε παρουσιαστεί κατά την υλοποίησή του, από την εταιρία που το είχε αναλάβει, τόσο στην Ήπειρο όσο και στην Δυτική Μακεδονία και πέραν όλων των άλλων, αυτό που είχε κάνει εντύπωση, ήταν η δέσμευση του αναδόχου, ότι θα χρησιμοποιηθούν Σέρβοι εμπειρογνώμονες για την απομάκρυνση των ναρκών που μένουν διάσπαρτες από τον Β΄Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Μάλλον στο τέλος δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση των τεσσάρων ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομίας, που ασχολήθηκαν με το έργο και μεταξύ των άλλων διαπίστωσαν:

* Αρμόδιος για την αποναρκοθέτηση είναι μόνο ο ελληνικός στρατός. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ΤΕΝΞ (Τάγματα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς) δεν προσυπογράφουν την παρουσιαζόμενη «αποπεράτωση» του έργου.
* Το έργο ανέλαβε ο ένας και μοναδικός ιδιώτης που εμφανίστηκε στο διαγωνισμό. Πολλές εταιρείες πληροφορικής θα μπορούσαν να έχουν πάρει μέρος, αλλά δεν το έκαναν γιατί είναι εντελώς εξειδικευμένο και γίνεται αποκλειστικά από το στρατό.
* Η «πιλοτική αποναρκοθέτηση» 200 στρεμμάτων έγινε χωρίς την υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος.
* Αντί για ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με καταγραφές μέσω δορυφόρου, οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού παρουσίασαν στους ελεγκτές... μια ιστοσελίδα στο Ιντερνετ!
* Εν μέσω της εξέλιξης του έργου έγιναν δομικές αλλαγές στο επίπεδο και την ποιότητα του εξοπλισμού, που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του.
* Κανένας από τα στελέχη και τους χρήστες του εξοπλισμού δεν είχαν εκπαιδευτεί για την αξιοποίηση και λειτουργία του συστήματος.
* Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που εμπλέκεται σε πολλά στάδια εφαρμογής του έργου, δεν έχει ιδέα για το σύστημα.
* Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί δεν έχουν καταχωρισθεί φωτογραφίες από τα πυρομαχικά που υποτίθεται ότι εντοπίστηκαν, ούτε καταγεγραμμένα ναρκοπέδια και ύποπτες περιοχές.
* Υπάρχουν στοιχεία ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις ημερίδες δημοσιότητας, ενώ αγνοούνται στοιχεία για άλλες επτά που αναφέρεται ότι έγιναν.
Το έργο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», όμως μετά την απένταξή του η χώρα μας πρέπει να καταβάλει όλο το ποσό από εθνικούς πόρους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου