LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΑΤΡΑΣ -ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα και ούτε μπορεί ούτε προτίθεται ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση να γίνει μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Δεν το επιτρέπει το νομικό και το Ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμεθα. Από κει και πέρα οι νόμοι ψηφίζονται..............

από τους ανθρώπους, εφαρμόζονται από ανθρώπους και πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Ήδη έχουν γίνει κάποιες προτάσεις και πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος δρόμος που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης. Θεωρώ, όμως, ότι οι μετανάστες, αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τους μετανάστες και ουσιαστικά οργανώνουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει και εκείνοι να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στη ζωή των ανθρώπων που κινδυνεύει. Η πολιτεία είναι εδώ, οι νόμοι του κράτους είναι εδώ και θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ό,τι μας αφορά. Δεν μπορούν, όμως, ορισμένοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης ουσιαστικά ενός πολιτικού γεγονότος, γιατί περί αυτού πρόκειται, το δημιούργησαν, το ανέδειξαν, πέτυχαν αυτό που ήθελαν να κάνουν, να θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές των ανθρώπων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, Πρέπει όλοι να συνδράμουν ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.


Είναι μια κατάσταση την οποία βιώνουμε με πολύ μεγάλη αγωνία δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους πιο αυστηρούς κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων και κυρίως των λιμανιών. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας προς τη ζώνη Σένγκεν και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τυχόν για τον οποιονδήποτε λόγο εμείς φανούμε ελαστικοί και επιτρέψουμε να φεύγουν μετανάστες, αν κάνουμε τα στραβά μάτια για να πηγαίνουν οι μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα σημάνει αυτόματα την αποβολή της Ελλάδας από τον Σένγκεν. Δεν το αντέχει η χώρα μας, δεν το αντέχει ο λαός μας. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν διάφορα κυκλώματα τα οποία διακινούν τους μετανάστες και επιμένουν ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν κάποιες διόδους για να φύγουν για την Ευρώπη. Έτσι, μαζεύονται στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν και δικαίως να προβληματίζονται και να δημιουργούνται εστίες έντασης τις οποίες πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, ισχύει και στην Αθήνα σε πολύ μεγάλο βαθμό δεδομένου ότι πολλοί που ετοιμάζονται να φύγουν για την Ευρώπη αρχίζουν να οργανώνονται από εδώ, από την Αθήνα. Εμείς, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφαρμόζουμε ένα ειδικό σχέδιο γι΄ αυτό. Οι προσπάθειες ελέγχου της μετακίνησής τους γίνονται πολύ νωρίς, γίνονται εδώ στη Αθήνα και στους δρόμους που οδηγούν προς τα λιμάνια. Πέραν αυτού όμως, ένα είναι το κεντρικό θέμα και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι φορείς, ιδιαίτερα αναφέρομαι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα βρεθεί αποφασιστική λύση στο θέμα των μεταναστών εάν δεν λειτουργήσουν δύο βασικοί πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι οι αποφασιστικές και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, οι διαδικασίες δηλαδή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών. Και ο άλλος πυλώνας, να λειτουργήσουν κέντρα υποδοχής και κέντρα κράτησης τα οποία θα διευκολύνουν εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μας, να μπαίνουν στο πρόγραμμα επαναπατρισμού είτε του εθελοντικού επαναπατρισμού είτε της απέλασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου