LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Βανδαλισμοί στην Ιατρική Λάρισας


Άγνωστοι ρήμαξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την αίθουσα της Ιατρικής Σχολής, στο Κτίριο Κατσίγρα και συγκεκριμένα τον χώρο όπου λειτουργούσε υπό κατάληψη τα τελευταία χρόνια Στέκι των αντεξουσιαστών.
Το παράξενο στην υπόθεση είναι ότι οι καταληψίες φαίνεται ότι περιφρουρούσαν τον χώρο του κτιρίου και ο βανδαλισμός ήταν η αιτία να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το Στέκι τους.
Οικτρή εικόνα αντίκρισαν το πρωί της ........


Δευτέρας οι εργαζόμενοι της Ιατρικής. Η πρώτη αίθουσα ανεβαίνοντας τα σκαλιά αριστερά, με σπασμένη πόρτα, διαλυμένο τον πίνακα και τα καθίσματα, θρυμματισμένα τα φωτιστικά στην οροφή. Οι άγνωστοι έδρασαν με μανία ισοπεδώνοντας τον χώρο και σπάζοντας ό,τι γινόταν να σπάσει. Ένα σωρό μπάζων άφησαν πίσω τους.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο κτίριο, οι καταληψίες δεν δημιουργούσαν προβλήματα. «Μετά από τόσα χρόνια τους είχαμε συνηθίσει κιόλας. Πρακτικά φύλαγαν και τον χώρο. Έδιωχναν και πρεζόνια που επιχειρούσαν να μπουν. Τα πάρτι στο Στέκι τα έκαναν Σαββατοκύριακο να μην ενοχλούν τους φοιτητές και τα μαθήματα. Το υπόλοιπο κτίριο στο εσωτερικό είναι καθαρό, ούτε συνθήματα στους τοίχους, ούτε ζημιές, κανένα πρόβλημα στις τουαλέτες. Στην πραγματικότητα, η κατάληψη δημιουργούσε κι ένα αίσθημα ασφάλειας. Η διπλανή αίθουσα με τζαμένια πόρτα, έχει μέσα υπολογιστές που κανένας δεν τους πείραζε...».
Και ξαφνικά καταστροφή. Από άγνωστη προς το παρόν αιτία. Κάποιοι αποδίδουν ευθύνες και στον Δήμο καθώς για πάρα πολύ καιρό ο χώρος μπροστά στην Ιατρική παρέμενε σκοτεινός, με τις σπασμένες λάμπες να μην έχουν αντικατασταθεί, μέχρι που άναψε το Χριστουγεννιάτικο Καραβάκι.
Εφόσον όμως ο βανδαλισμός ήταν προσχεδιασμένος, τα φώτα δεν θα εμπόδιζαν τη δράση των εισβολέων στο εσωτερικό του κτιρίου. Όταν η Ιατρική Σχολή μετακόμισε στις εγκαταστάσεις της στο Μεζούρλο, στο Κτίριο Κατσίγρα απέμειναν να στεγάζονται τρία Εργαστήρια ενώ γίνονται και κάποια μαθήματα φοιτητών στις αίθουσες και το αμφιθέατρο. Παρά την απωθητική εξωτερική εικόνα, με τον κυκεώνα των συνθημάτων, το κτίριο εσωτερικά βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Εκτός βέβαια τώρα πια από τη λεηλατημένη αίθουσα, η οποία σημειωτέον ήταν εκείνη που είχε φιλοξενήσει τα μαθήματα των πρωτοετών φοιτητών το 1990, τη χρονιά που πρωτολειτούργησε η Ιατρική της Λάρισας.
Το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», φαίνεται όμως να επιβεβαιώνεται και στη συγκεκριμένη καταστροφή. Καθώς τώρα που άδειασε η αίθουσα και μετά τις επισκευές που θα γίνουν αμέσως, η Ιατρική Σχολή θα εγκαταστήσει εκεί το Κοινωνικό Ιατρείο που σχεδιάζει να λειτουργήσει σε συνεργασία με τους φοιτητές, επιχειρώντας να καλύψει ανάγκες των φτωχών Λαρισαίων. Σημειώνεται επίσης ότι ήδη άλλαξαν οι εξωτερικές κλειδαριές του Κτιρίου Κατσίγρα το οποίο πλέον θα κλείνει τις νύχτες.
 
Εφ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου