LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση Παπουτσή σε Καμίνη

 Με αφορμή δημοσιεύματα και σχετικές δηλώσεις τόσο του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνη όσο και του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Τσακίρη, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Οι ευθύνες για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι συλλογικές και διαχρονικές.
Επί σειρά ετών, τόσο η Πολιτεία όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέδειξαν ασθενή αντανακλαστικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και τις παθογένειες μιας κατάστασης που δεν τιμά την πρωτεύουσα της χώρας.
Επί σειρά ετών, αγνοήθηκαν οι επιπτώσεις από την υπερσυσσώρευση μεταναστών, την απομάκρυνση των Υπηρεσιών από το Κέντρο, τη δημιουργία τοπικών υπεραγορών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, τη μετακίνηση των πολιτών και την εγκατάστασή τους στην ευρύτερη περιοχή.


Ούτε προβλέφθηκαν, ούτε αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους οι παράγωγες συνέπειες αυτής της εξέλιξης όπως λ.χ. η μικροεγκληματικότητα και τα εγκλήματα του δρόμου.



Η υπεραξία που δημιουργήθηκε στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξανεμίστηκε ανεκμετάλλευτη, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην οικονομική ζωή της πρωτεύουσας.



Και όλα αυτά σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης που είχε σαν αποτέλεσμα την κοινωνική ένταση και συνεχείς κινητοποιήσεις. Τον τελευταίο χρόνο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 1.581 πορείες.



Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την Άνοιξη του 2011, ουσιαστικά, άρχισε σταδιακά να εφαρμόζεται το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας.



Τότε, προσδιορίστηκαν για πρώτη φορά οι ευθύνες και οι ρόλοι σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Και από τότε ξεκίνησε ο συντονισμός των προσπαθειών με την ευθύνη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θόδωρου Πάγκαλου.



Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με επιχειρησιακό φορέα την Ελληνική Αστυνομία, εκλήθη να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις που του ανατέθηκαν.



Και τις υλοποιεί με συστηματικό τρόπο σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την πλήρη επάρκεια της ΕΛ.ΑΣ. σε μέσα και προσωπικό.



Η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδικεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τα υπαρκτά αποτελέσματα καθώς επιχειρείται από πολλές πλευρές να μεταφερθεί στο Υπουργείο τόσο το βάρος των ευθυνών του παρελθόντος όπως και οι ευθύνες , η ολιγωρία και οι ανεπάρκειες των συναρμόδιων φορέων , σήμερα.



Η ισοπεδωτική αυτή κριτική αγνοεί συστηματικά τη διεθνή εμπειρία, ιδιαίτερα στις χώρες που δέχθηκαν την πίεση μεταναστευτικών ροών και στις χώρες που αντιμετώπισαν ύφεση και βαθειά οικονομική κρίση με επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας.



Η ισοπεδωτική κριτική και ο τρόπος παρουσίασης της εγκληματικής δραστηριότητας πράγματι εντυπωσιάζει κάθε πολίτη.



Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Αθήνα δεν υπερβαίνουν το μέσο όρο των ποσοστών εγκληματικότητας των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.



Όπως επίσης, ότι η κατοχή και χρήση όπλων, και μάλιστα βαρέος τύπου σε αρκετές περιπτώσεις, είναι ένα φαινόμενο που δεν αναπτύχθηκε τώρα. Τα όπλα βρίσκονται στην Ελλάδα επί αρκετά χρόνια. Όμως τώρα είναι που για πρώτη φορά με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετατράπηκε σε κακούργημα η κατοχή, η χρήση και η διακίνηση καλάσνικοφ και πραγματοποιείται συστηματική δίωξη με πολλές συλλήψεις.



Οι διαπιστώσεις αυτές και τα στατιστικά στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν μετριάζουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο Αθηναίος πολίτης στο κέντρο της Αθήνας. Θέτουν όμως, ένα πλαίσιο για μία ρεαλιστική προσέγγιση και την ουσιαστική συστράτευση όλων των αρμόδιων φορέων για την αναβάθμιση της Αθήνας, για την εγγύηση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επιδίωξη για την οποία το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει στρατευθεί.



Πιο συγκεκριμένα:



Η παρουσία της Αστυνομίας στο Κέντρο της Αθήνας :



Για την αστυνόμευση του Κέντρου υλοποιείται Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εφαρμογή του οποίου επιχειρούν αποκλειστικά σε 24ωρη βάση 600 αστυνομικοί. Η δύναμη αυτή δρα, σύμφωνα με τις στρατηγικές και επιχειρησιακές επιλογές στόχων και ευάλωτων περιοχών , σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, εκεί που κυρίως εμφανίζεται το πρόβλημα.

Επιπλέον, σε αυτό περιλαμβάνονται σύνθετες δράσεις από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Όπως, λ.χ. την Άμεση Δράση, με τις Ομάδες ΔΙΑΣ, τις Ομάδες της Δύναμης Ελέγχου & Ταχείας Αντίδρασης - ΔΕΛΤΑ, τα περιπολικά και τους δικυκλιστές της Ομάδας Ζ. Τις Υπηρεσίες Τροχαίας με την Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων ΟΕΠΤΑ. Τις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας – ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Τις Υπηρεσίες Αλλοδαπών ( όπως, λ.χ., τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης). Τις Διμοιρίες Μέτρων Τάξης που ενεργούν εποχούμενες και πεζές. Τέλος, με τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα Τάξης και Ασφάλειας.

Το Σχέδιο αυτό, σύμφωνα με την εικόνα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας επικαιροποιείται συνεχώς. Τελευταία φορά επικαιροποιήθηκε στις 28/11 και διευρύνθηκε η περιοχή αστυνόμευσης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τα φαινόμενα μετατόπισης της μικροεγκληματικότητας που εντοπίσθηκαν.

Την ίδια στιγμή, εκδηλώνονται και αυτόνομες δράσεις από αρκετές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο συγκεκριμένων εγκληματικών συμπεριφορών που διερευνούν. Οι Υπηρεσίες αυτές προέρχονται από τη Δίωξη Ναρκωτικών, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, τη Δίωξη Λαθρομετανάστευσης, τη Δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος, τη Δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, την Υπηρεσία Ανηλίκων, τις Υπηρεσίες Τροχαίας, καθώς και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα & Τμήματα Ασφαλείας.

Σημαντική είναι η συνεισφορά των 2.000 αστυνομικών που προστέθηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Αρκετοί από αυτούς υπηρετούν σε Αστυνομικές Υπηρεσίες του Κέντρου της Αθήνας.

Ναρκωτικά:



Εκδηλώνονται καθημερινές δράσεις για τη σύλληψη διακινητών ναρκωτικών, τόσο από τη συγκεκριμένη ομάδα Αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών, όσο και από τις αυτόνομες δράσεις της Δίωξης Ναρκωτικών. Καθημερινά, συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο σαράντα (40) παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ οι προσαγωγές ξεπερνούν τις 100.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την απομάκρυνση των μονάδων ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί ένας μεγάλος αριθμός χρηστών να είναι ακόμα στους δρόμους του Κέντρου της Αθήνας, εξακολουθεί να παραμένει εκτός λιστών χορήγησης υποκατάστατων ουσιών.

Μόνο από τη Δίωξη Ναρκωτικών κατασχέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το 11μηνο του 2011, 48 κιλά ηρωίνης, 2,5 κιλά κοκαΐνης και 182 κιλά κάνναβης.

Για τις περιπτώσεις των χρηστών – ασθενών, όπως και των αστέγων - απόρων οι αστυνομικές δράσεις από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αρκετές χιλιάδες αστέγων και απόρων βρίσκονται καθημερινά στο Κέντρο της Αθήνας και περιφέρονται στους δρόμους ανάμεσα στους πολίτες. Η παρουσία τους, από μόνη της, δεν συνιστά αξιόποινη πράξη. Για το λόγο αυτό απαιτείται η παρέμβαση άλλων κρατικών και κοινωνικών φορέων.

Πορνεία:



Στον τομέα των εκδιδόμενων προσώπων η ΕΛΑΣ εκδηλώνει δράσεις όλο το 24ωρο, και τα φαινόμενα είναι ήδη ορατά. Έχουν βεβαιωθεί τους τελευταίους πέντε μήνες 5.841 παραβάσεις.

Στις περιπτώσεις που πρόκειται για αλλοδαπές εκδιδόμενες εφαρμόζεται ειδική δράση με σκοπό πέρα από τις ποινικές κυρώσεις να δρομολογείται κατά προτεραιότητα η διαδικασία απέλασής τους. Ενδεικτικά, τις τελευταίες επτά (7) ημέρες, βεβαιώθηκαν παραβάσεις για 66 αλλοδαπές εκδιδόμενες .

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η παραβατικότητα που αφορά τις εκδιδόμενες γυναίκες στους δρόμους δεν οδηγεί τα άτομα αυτά στη φυλακή με αποτέλεσμα να μετακινούνται σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Παράνομοι μετανάστες :



Καθημερινά εκδηλώνονται ειδικές δράσεις στο Κέντρο της Αθήνας με ελέγχους που αφορούν στη διαμονή, την απασχόληση, καθώς και την παράνομη δραστηριότητα αλλοδαπών.

Ο καθημερινός αριθμός των ελεγχόμενων παράνομων μεταναστών ξεπερνά τα 400 άτομα, οι οποίοι οδηγούνται στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και γίνεται λεπτομερής έλεγχος. Για όσους από αυτούς διαπιστώνεται και οποιαδήποτε παραβατική - παράνομη συμπεριφορά πέρα από τη δρομολόγηση της προσαγωγής τους στις Εισαγγελικές Αρχές, δρομολογούνται κατά προτεραιότητα και οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης στις χώρες τους.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, πάνω από 15 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έχουν απελαθεί και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συνολικά ειδικές πτήσεις τσάρτερ επιστροφής στις χώρες προέλευσης.

Και αυτό παρά τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αλλοδαπών στις διαδικασίες επιστροφής τους (στέρηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ταυτοποίηση, απροθυμία ανταπόκρισης πρεσβειών στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, έλλειψη προξενικών αρχών).

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες εξέτασης καθεστώτος παροχής διεθνούς προστασίας λειτουργούν καθημερινά, σε πρώτο βαθμό, δέκα (10) Επιτροπές Ασύλου, οι οποίες σε 15 μέρες θα αυξηθούν σε 20. Επίσης, σε δεύτερο βαθμό, λειτουργούν καθημερινά δέκα (10) Επιτροπές Προσφυγών.

Ο αριθμός των εκκρεμών αιτημάτων από το παρελθόν ( backlog ) έχει περιορισθεί στις 30.400, από 48.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και εδώ η ισοπεδωτική κριτική είναι τελείως άδικη. Διευκρινίζεται ότι η απορρόφηση από την ΕΛΑΣ από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του 2008 ανέρχεται σε 73%, του 2009 σε 70% και του 2010 ο ρυθμός απορρόφησης κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα. Από το Ταμείο Ευρωπαϊκών Συνόρων φέτος θα διατεθούν 42 εκ. ευρώ που είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το οικονομικό έτος 2011. Έχει προβλεφθεί ένα ικανό ποσό για την ίδρυση των νέων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης, εφόσον καμφθούν οι ισχυρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και εξασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών φορέων.

Παραεμπόριο:



Το παραεμπόριο είναι βασική αρμοδιότητα των τοπικών Δημοτικών Αρχών. Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας συνδράμουν, συμμετέχοντας σε μικτά κλιμάκια, για την ασφάλεια των ελέγχων. Ιδιαίτερα για το Κέντρο της Αθήνας η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει καθημερινά με τη διάθεση μεγάλου αριθμού αστυνομικών.

Το τελευταίο πεντάμηνο, συγκροτήθηκαν, 3.889 κλιμάκια ελέγχου και κατασχέθηκαν παραπάνω από 402.829 είδη παραεμπορίου.

Επιπλέον, η ΕΛΑΣ έχει αποκαλύψει μεγάλο αριθμό αποθηκών με προϊόντα απομίμησης ή παραεμπορίου. Φέτος εντοπίσθηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας 45 μεγάλες αποθήκες στο Κέντρο της Αθήνας. Τα είδη και αντικείμενα που κατασχέθηκαν εκτιμώνται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Η αξία των ειδών αυτών ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, όπως και οι δασμοί που διέφυγαν από την Πολιτεία. Αντίστοιχη θα ήταν και η απώλεια εσόδων από τους νόμιμους επιχειρηματίες και εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο της Αθήνας, αλλά και αλλού.

Στοιχεία αστυνομικής δραστηριότητας 2011για την Αττική:



Σε ό,τι αφορά την αντεγκληματική δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ τα αποτελέσματα από την εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων είναι θεαματικά.



Φέτος, στο 11μηνο που διατρέξαμε, συνελήφθησαν στην Αττική 38.114 άτομα, εκ των οποίων:



5.706 άτομα για κλοπές / διαρρήξεις

884 άτομα για ληστείες

3.981 άτομα για ναρκωτικά

45 άτομα για ανθρωποκτονίες

8.321 άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις για πάσης φύσεως αδικήματα

Εξιχνιάστηκαν 3.554 υποθέσεις που αφορούν σε όλο το φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, όπως εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατά της ζωής και της περιουσίας κ.λπ.



Εξαρθρώθηκαν 255 σπείρες, εκ των οποίων ενδεικτικά είναι:



111 σπείρες που διέπρατταν ληστείες – κλοπές

66 σπείρες που διακινούσαν ναρκωτικά

19 σπείρες που διέπρατταν απάτες

6 σπείρες διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών

Κατασχέθηκαν:



147 κιλά περίπου ηρωίνη

19,5 κιλά περίπου κοκαΐνης

3,4 τόνοι περίπου κάνναβη

627 πιστόλια – περίστροφα, replica κ.λπ.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.



Η καθημερινότητα όμως, για τους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας, θα βελτιώνεται όσο θα δρουν συντονισμένα και αποτελεσματικά όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου