LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού

Στο θρυλικό Γουέμπλεϊ φιλοξενείται απόψε  το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού της χρονιάς, που δεν είναι άλλο από τον τελικό του Champions League ανάμεσα στη «διαστημική» Μπαρτσελόνα του Μέσι και της παρέας του και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των «διαβόλων» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Η τύχη -που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού-, αλλά και τα αποτελέσματα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, τα έφεραν έτσι, ώστε οι δυο κατά γενική ομολογία καλύτερες ομάδες της φετινής σεζόν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο, απ' όπου θα προκύψει  μόνο ένας νικητής και μόνο ένας χαμένος...............

Καθαρά αγωνιστικά μιλάμε για μια αναμέτρηση των πρωταθλητών Ισπανίας με τους πρωταθλητές Αγγλίας. Το ποδόσφαιρο, όμως, χαίρει πάντοτε πολλών αναγνώσεων, επικρατέστερη εκ των οποίων για το συγκεκριμένο ματς είναι αυτή που θέλει τις δυο ομάδες να είναι εκπρόσωποι δυο πολύ διαφορετικών σχολών.

Από τη μια η Μπαρτσελόνα, η οποία θεωρείται η εξέλιξη του ολλανδικού «total football» της δεκαετίας του 70'. Μια ομάδα, δηλαδή, ποδοσφαιριστών, που ο καθένας έχει το ρόλο του μέσα στο γήπεδο, αλλά αγωνίζεται αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του συνόλου.

Η σταδιακή βελτίωση χρόνο με το χρόνο αυτού του τρόπου παιχνιδιού, βασισμένη πάνω στην τριάδα των Μέσι-Τσάβι-Ινιέστα, έχει φέρει αυτή τη στιγμή στην κορυφή τους «μπλαουγκράνα», που όχι άδικα θεωρούνται ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Απέναντί της καλείται να σταθεί (και να κάνει θεωρητικά την έκπληξη, κερδίζοντάς την) το έργο της 25ετούς και πλέον δουλειάς ενός ανθρώπου. Του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Από το 1986, που κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του συλλόγου, μέχρι και σήμερα, ο Σκοτσέζος τεχνικός χτίζει πετραδάκι-πετραδάκι τις ομάδες που μας έχει παρουσιάσει κατά καιρούς.

Τα στοιχήματα για το πότε θα αποφασίσει να εγκαταλείψει επιτέλους το χώρο του ποδοσφαίρου δίνουν και παίρνουν, όμως εκείνος κάθε φορά το μετανιώνει και συνεχίζει να οδηγεί την ομάδα του στην κορυφή.



Ο δρόμος για το Γουέμπλεϊ και η προϊστορία

Και στη διαδρομή τους, όμως, προς τον τελικό οι δυο φιναλίστ διένυσαν πολύ διαφορετικές πορείες. Η Γιουνάιτεντ είχε την τύχη με το μέρος της, πέφτοντας μάλλον σε πιο εύκολο ταμπλό, καθώς μετά τους ομίλους χρειάστηκε να αποκλείσει κατά σειρά τις Μαρσέιγ, Τσέλσι και Σάλκε.

Πολύ πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα για τους Καταλανούς, καθώς κλήθηκαν να αφήσουν πίσω τους την Αρσεναλ, τη Σαχτάρ και την «αιώνια αντίπαλο» Ρεάλ Μαδρίτης σε δυο ημιτελικούς που έγραψαν ιστορία και αναβίωσαν πάθη.

Από πλευράς προϊστορίας, Μπαρτσελόνα και Γιουνάιτεντ μοιράζονται σε μεταξύ τους αναμετρήσεις από τρεις νίκες έκαστη, ενώ τέσσερα ματς έληξαν χωρίς νικητή. Πάντως, την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, οι «μπλαουγκράνα» ήταν εκείνοι που έφυγαν από το γήπεδο χαμογελώντας, αφού το 2009 κατέκτησαν το τρίτο τους ευρωπαϊκό, επικρατώντας με 2-0 στον τελικό του Ολίμπικο της Ρώμης.


αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου