LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

«Φρένο» στην ασυδοσία των bloggers βάζει με νέα γνωμοδότηση ο Άρειος Πάγος.

Σύμφωνα με τη νέα γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιου Κατσιρώδη αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα.Όπως τονίζεται στην υπ’ αριθμ. 9/2011 γνωμοδότηση του κ. Κατσιρώδη, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.τ.λ.) μπορούν να ζητούν.................

 από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.τ.λ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου.



Ο κ. Κατσιρώδης επανήλθε στο θέμα αυτό κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.



Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δυο γνωμοδοτήσεις για το ίδιο θέμα. Του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και του νυν ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού Ι. Τέντε.



Ο κ. Σανιδάς στη γνωμοδότησή του (9/2009) ανέφερε -μεταξύ των άλλων- ότι τα blogs στο Ιnternet δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος. Ούτε όμως για την άρση του απορρήτου πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) ή οποιασδήποτε άλλης Αρχής.



Σύμφωνα με τον κ. Σανιδά, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Ιnternet, αλλά ούτε και τα άλλα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι ονοματεπώνυμο συνδρομητή, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως κ.λπ.



Παράλληλα, οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές και πολύ περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet (όπως είναι ο ΟΤΕ και οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) τα «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξεως, όπως είναι η ημέρα-χρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το «ηλεκτρονικό ίχνος».



Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 12/2009 γνωμοδότηση του κ. Τέντε ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις του προκατόχου του, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της ΑΔΑΕ. Μεταξύ άλλων ο κ. Τέντες υπογράμμιζε ότι για την επικοινωνία μέσω Internet «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.


αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου