LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Ελεύθεροι σκοπευτές εναντίον διαδηλωτών

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλ Μπάιντα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους της λιβυκής αντιπολίτευσης και λιβυκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έδρα το εξωτερικό.

"Οι δυνάμεις Εσωτερικής Ασφαλείας και ένοπλοι των επαναστατικών επιτροπών διέλυσαν χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά...............

μία ειρηνική διαδήλωση νέων της πόλης Αλ Μπάιντα, προκαλώντας τον θάνατο "τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και πολλούς τραυματισμούς", σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Libya Watch, με έδρα το Λονδίνο.

Ιστότοποι της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και ο Libya Al-Youm, με έδρα επίσης το Λονδίνο, δημοσίευσαν τις ίδιες πληροφορίες.

Ο ιστότοπος Libya Al Youm επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα πυρά εναντίον "νέων ανθρώπων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις".

Από την πλευρά της, η οργάνωση Human Rights Solidarity, με έδρα τη Γενεύη, δημοσίευσε την πληροφορία, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ότι ελεύθεροι σκοπευτές, που είχαν λάβει θέσεις στις στέγες των κτιρίων, σκότωσαν 13 διαδηλωτές και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ δείχνουν δεκάδες συγκεντρωμένους νεαρούς Λίβυους να φωνάζουν συνθήματα, όπως "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", ενώ ένα κτίριο έπαιρνε φωτιά , με τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι απούσες.

Εκκλήσεις κυκλοφόρησαν μέσω του Facebook για να μεταβληθεί η σημερινή ημέρα σε Ημέρα Οργής, εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και 42 χρόνια.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν ξεκινήσει από την πόλη της Βεγγάζης, όπου 38 άνθρωποι τραυματίσθηκαν τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Η Διεθνής Αμνηστία, η κυβέρνηση της Βρετανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν χθες το βράδυ από την Τρίπολη να αποφύγει την προσφυγή στη βία και "να λάβει ειδικά μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, στις ανάγκες και στις ελπίδες του λαού της".

Χθες το βράδυ εστάλησαν SMS υπογεγραμμένα από τους "νέους της Λιβύης" στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, προειδοποιώντας όσους "θα τολμούσαν να ξεπεράσουν τις τέσσερις κόκκινες γραμμές", τον Μουάμαρ Καντάφι, την εδαφική ακεραιότητα, το Ισλάμ και την ασφάλεια της χώρας.

Εάν αυτό συμβεί, θα πρέπει "να μάς αντιμετωπίσουν σε οποιαδήποτε πλατεία ή λεωφόρο της αγαπημένης μας χώρας", σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του καθεστώτος διαδήλωσαν χθες στη Βεγγάζη, τη Σύρτη, τη Σέμπχα και την Τρίπολη, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι επαναστατικές επιτροπές προειδοποίησαν από την πλευρά τους ότι "δεν θα επιτρέψουν να λεηλατηθούν οι κατακτήσεις του λαού και να απειληθεί η ασφάλεια του πολίτη και η σταθερότητα της χώρας".



AΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου