LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΟΜΗΡΙΩΝ ΕΛ.ΑΣ

Η Ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων, που οργανικά υπάγεται στη Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκροτήθηκε για πρώτη φορά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για να καλύψει τις ανάγκες ασφάλειας των αγώνων αυτών και ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση περιστατικών της καθημερινότητας που χειριζόταν η Ελληνική Αστυνομία.
Η επιχειρησιακή δράση της Ομάδας Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει μέχρι σήμερα στο ενεργητικό της, τη διαχείριση μιας σειράς γεγονότων – περιστατικών, τόσο της καθημερινότητας, όσο και άλλων ιδιαίτερων, που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες, εκ των οποίων ιδιαίτερου χειρισμού και άξια αναφοράς είναι:

28-03-2003 Αεροπειρατεία Τουρκικού αεροσκάφους στο Ελ. Βενιζέλος
15-12-2004 Λεωφορειοπειρατεία στο Γέρακα Αττικής
23-03-2006 Ομηρία στην Κλινική «Κασταλία» Αθήνα
09-04-2008 Εξέγερση στις Φυλακές Κέρκυρας
09-06-2008 Απαγωγή Μυλωνά Γεωργίου Θεσ)νίκη
24-10-2008 Απαγωγή Αϊβάζογλου Γεωργίου Θες)νίκη
12-01-2009 Απαγωγή Παναγόπουλου Περικλή Αθήνα
19-06-2009 Απαγωγή Φραγκογεώργη Ευανθίας Αθήνα
08-07-2009 Απαγωγή Ζαμπουνίδη Ιωάννη Θες/νίκη
15-06-2009 Απόπειρα ανθρωποκτονίας και αρπαγή βρέφους 2 μηνών στην Εύβοια
12-08-2009 Απαγωγή Κοτσικώρου Κωνσταντίνου Λειβαδιά
23-08-2010 Ληστεία με ομηρία στην ΕΤΕ στον Πειραιά

Η Ελληνική Αστυνομία επιλέγει την πρώτη ομάδα διαπραγματευτών, την εκπαίδευση της οποίας αναλαμβάνει η Μεγάλη Βρετανία με έμπειρους εκπαιδευτές της Scotland Yard.


Η πρώτη βασική εκπαίδευση πραγματοποιείται το Φθινόπωρο 2002, η δεύτερη ανώτερου επιπέδου πραγματοποιείται το Φθινόπωρο του 2003 και το Καλοκαίρι 2004, πριν την έναρξη της επιχειρησιακής περιόδου των Αγώνων, ολοκληρώνεται με την εξειδικευμένη εκπαίδευση για θέματα τρομοκρατίας και απαγωγών.

Το Φθινόπωρο 2006 πραγματοποιείται μια εκπαίδευση από διαπραγματευτές του FBI στην αρχική ομάδα και στη συνέχεια εκπαιδεύεται η δεύτερη σειρά διαπραγματευτών, μια εβδομάδα από τους διαπραγματευτές του FBI και μια επιπλέον από Έλληνες εκπαιδευτές, την οποία παρακολουθεί ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής.

Η 3η και 4η σειρά διαπραγματευτών εκπαιδεύτηκαν το 2008 και 2009 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η Ομάδα Διαπραγματευτών να αριθμεί (98) μέλη σε όλη την ελληνική επικράτεια, με κοινή εκπαίδευση και ορολογία και ομοιόμορφη επιχειρησιακή ανταπόκριση, που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης συνεργασίας μεταξύ τους όταν συντρέχει περίπτωση.

Επίσης στο πλαίσιο των εκπαιδεύσεων ξεκινά και η συνεργασία της Ομάδας με την ΕΚΑΜ, το δεύτερο σημαντικό πόλο στη διαχείριση περιστατικών, η οποία συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα.

Αξιομνημόνευτη επίσης είναι και η συμμετοχή στην εκπαίδευση των ψυχιάτρων και ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι υποστηρίζουν ενεργά το έργο των διαπραγματευτών.

Η συνεργασία με τη Δ/νση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που διαθέτουν τόσο συμβουλευτική όσο και κλινική εμπειρία, δίνει τη δυνατότητα στην Ομάδα Διαπραγματευτών για το χειρισμό «δύσκολων περιστατικών» στα οποία εμπλέκονται ψυχικά διαταραγμένα άτομα, αλλά και περιστατικών μεγάλης διάρκειας, όπου είναι αναγκαία η σκιαγράφηση του ψυχολογικού, εγκληματικού και συμπεριφοριστικού προφίλ του ατόμου.

Ένα πρόγραμμα ετήσιων συντηρητικών εκπαιδεύσεων έχει υιοθετηθεί και ακολουθείται. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται ειδικές εκπαιδεύσεις στο εσωτερικό της χώρας τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους εκπαιδευτές, όταν αυτό είναι απαραίτητο, και συμμετέχουν σε αντίστοιχες εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

Εκπαιδευτές – Διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. εκπαίδευσαν και την πρώτη ομάδα διαπραγματευτών της Αστυνομίας της Κύπρου το Δεκέμβριο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου