LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ -ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το 2010 μας εγκαταλείπει σε λίγες ώρες. Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση, δειτε σε δέκα κλικ τα δέκα κορυφαία γεγονότα της χρονιάς που φεύγει…

Η μεγαλειώδης πορεία που έγινε τραγωδία: 5η Μαΐου 2010: Σχεδιάστηκε ως ημέρα αντίδρασης στα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα. Έμεινε όμως στην ιστορία ως ημέρα τραγωδίας.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και τις αγορές να την σπρώχνουν στη χρεωκοπία, λαϊκή οργή ξεχειλίζει. Τα ερωτήματα πολλά: «ποιος ευθύνεται», «γιατί φθάσαμε ως εδώ» και «ποιος θα την πληρώσει». Τελικά κανέναν δεν απαντήθηκε αλλά κάποιοι την «πλήρωσαν» και μάλιστα ακριβά. Ήταν οι 3 εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν στο Σύνταγμα κατά του οποίου κάποιοι αποφάσισαν να πετάξουν βόμβες μολότοφ αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που εργάζονται μέσα σε αυτό.

Η Ελλάδα πάγωσε ακούγοντας για το θάνατο των 3 εργαζομένων και δάκρυσε όταν πληροφορήθηκε ότι η μία εξ αυτών ήταν έγκυος.

Οι Χιλιανοί ανθρακωρύχοι που συγκίνησαν τον κόσμο: Ήταν 33, όσοι τα χρόνια του Χριστού. Άγνωστο εάν πιστεύουν σε αυτόν, αλλά σίγουρα είχαν κάποια θεϊκή βοήθεια.

Πέρασαν περισσότερους από δύο μήνες στα έγκατα της γης και η υφήλιος με αγωνία μέτρησε αντίστροφα τις μέρες μέχρι τον απεγκλωβισμό τους. Στις 13 Οκτωβρίου ο πρώτος από τους 33 εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους είδε το φως της ημέρας και πάλι (έστω και με ειδικά γυαλιά για να προστατευθούν τα μάτια του) και όλος ο κόσμος δάκρυσε μαζί με τις οικογένειες τους.
Όλοι ήταν καλά στην υγεία και πλέον έχουν συνεχίσει τη ζωή τους αφήνοντας πίσω την περιπέτεια τους.
Η σκληρή δοκιμασία της Αϊτής: Ιδιαίτερο σκληρό ήταν το 2010 για την Αϊτή, τη «φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου» όπως αποκαλείται.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 ρίχτερ της 13ης Ιανουαρίου 2010 που επέφερε ανυπολόγιστες καταστροφές, κατέστρεψε τις (έστω υποτυπώδεις) υποδομές της χώρας και προκάλεσε περισσότερους από 200.000 νεκρούς, η χώρα δοκιμάστηκε και από επιδημία χολέρας η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Και όλα αυτά εν μέσω πολιτικής αστάθειας αλλά και φυσικών καταστροφών…

H WikiLeaks αποκαλύπτει και οι διπλωμάτες χάνουν τον ύπνο τους: Ξεκινώντας από τον Απρίλιο και τη δολοφονία αμάχων και ενός ρεπόρτερ από αμερικανικό ελικόπτερο και φθάνοντας μέχρι το Νοέμβριο και την αποκάλυψη δεκάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας, οι διαρροές της WikiLeaks έχουν φέρει σε αμηχανία τις ΗΠΑ προ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα απέναντι στους συμμάχους της.

«Ψηφιακός τρομοκράτης» για όσους εκθέτει, «μάχιμος υπερασπιστής της αλήθειας» για τους υπόλοιπους, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, Τζούλιαν Ασάντζ, έχει δηλώσει πως αποτελεί στόχο και κινδυνεύει με δολοφονία αλλά τονίζει ότι δε θα σταματήσει τις αποκαλύψεις.

Η Παναγία Σουμελά λειτούργησε μετά από 87 χρόνια: Στην ιστορία και στις καρδιές των Ποντίων (αλλά και όλων των Ελλήνων) γράφτηκε ανεξίτηλα η 15η Αυγούστου 2010 όπου τελέστηκε η ιστορική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά για πρώτη φορά μετά το 1923.

Εκείνη τη μέρα από πολύ νωρίς το πρωί είχαν φθάσει στην Τραπεζούντα για να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί από Ελλάδα, Ρωσία, Γεωργία και από άλλα μέρη του κόσμου
Η λειτουργία τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος έκανε λόγο για «κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός».


Ιστορική αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Βρετανίας: Η οικονομική κρίση και οι «κλυδωνισμοί» στην Ευρώπη πέτυχαν αυτό που δεν είχαν πετύχει κοινωνικές ζυμώσεις ετών στη Βρετανία.
Στις 11 Μαΐου ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέλαβε και επίσημα χρέη πρωθυπουργού αντικαθιστώντας τον Γκόρντον Μπράουν Ακούγεται σαν μια απλή αλλαγή κυβέρνησης αλλά οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας είναι συνταρακτικές.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Οι βρετανικές κοινοβουλευτικές εκλογές απέτυχαν να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1974. Ο Ντέιβιντ Κάμερον (που έκλεισε τα 44 στις 9 Οκτωβρίου) καταγράφηκε ως ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των τελευταίων 200 ετών της Βρετανίας, από το 1812, μετά τον Κόμη του Λίβερπουλ! Οι Εργατικοί ηττώνται σε εθνικές εκλογές μετά από 13 χρόνια διακυβέρνησης (πρώτα με τον Τόνι Μπλερ και στη συνέχεια με τον Γκόρντον Μπράουν). Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’30 που ένα κόμμα (Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί) έξω από τους δύο παραδοσιακούς εκπροσώπους του δικομματισμού (Συντηρητικοί και Εργατικοί) εμφανίζεται τόσο ενισχυμένο.

Το πρωτοφανές έγκλημα του Διακόπτου με το «χτισμένο» πτώμα: Σοκ προκάλεσε στα μέσα Ιουνίου το μακάβριο εύρημα της «χτισμένης» σορού ενός 42χρονου άνδρα σε σπίτι στο Διακοπτό Αιγίου.

Μετά από ομολογία της 45χρονης που διέπραξε το έγκλημα, οι αστυνομικοί έκπληκτοι ανακάλυψαν χτισμένη κάτω από μπανιέρα σε εξοχικό της περιοχής τη σωρό ενός 42χρονου επιχειρηματία από τη Ζάκυνθο που ήταν εξαφανισμένος. Η οικογένεια του άτυχου κτηματομεσίτη είχε χάσει τα ίχνη του από τον Μάιο του 2009.

Κίνητρο της δολοφονίας –όπως ομολόγησε η 54χρονη ομογενής- οι οικονομικές διαφορές με το θύμα.

Το ρεσάλτο στο «Mavi Marmara»: Μέσα Μαΐου ξεκινά από ελληνικά λιμάνια μια νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας. Κανείς δεν περιμένει όμως την εξέλιξη στο τέλος του μήνα και ενώ τα πλοία πλησίαζαν στην «απαγορευμένη» από τους ισραηλινούς ζώνη.

Το «ρεσάλτο» των ισραηλινών κομάντος στο «Mavi Marmara» οδηγεί στον θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών, προκαλεί σοκ σε όλο τον κόσμο, διεθνή κατακραυγή και μεγάλη κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας (που κρατά ακόμα και τόσους μήνες μετά, με την κυβέρνηση Ερντογάν να απαιτεί δημόσια συγγνώμη από αυτήν του Νετανιάχου)...

Η απαγόρευση του καπνίσματος που έγινε... καπνός: Πρόκειται για τον νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή δύο φορές αλλά εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται. Σε εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών, αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμα και στις καφετέριες και τα νυχτερινά κέντρα. Αποτέλεσμα; Μαζικές αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες, αρκετοί από τους οποίους παρά τις απειλές για τσουχτερά πρόστιμα, με το έτσι θέλω αποφάσισαν να... παρανομήσουν για να μην χάσουν την ήδη μειωμένη λόγω της κρίσης πελατεία τους.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, δηλώνοντας ότι τώρα που πέρασαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν έχουν τον φόβο του πολιτικού κόστους οι τοπικοί δήμαρχοι, θα ξεκινήσει του ελέγχους η δημοτική αστυνομία. Παράλληλα, δηλώνει έτοιμη για την επέκταση της απαγόρευσης και στα... αυτοκίνητα, όταν σε αυτά επιβαίνουν μικρά παιδιά...

Το ξύπνημα του ηφαιστείου και οι πυρκαγιές που ξύπνησαν τη ρωσική αρκούδα: Για περίπου δέκα ημέρες καθηλώθηκαν οι πτήσεις την άνοιξη. Αιτία; Το... Eyjafjallajοkull. Πρόκειται για ένα ηφαίστειο στην μακρινή Ισλανδία που ξύπνησε, προκάλεσε όμορφες εικόνες αλλά εκτόξευσε και μια ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε όλη την Ευρώπη και απαγόρευσε τις πτήσεις για λόγους ασφαλείας.

Τα αεροδρόμια έκλεισαν στις αρχές και στο τέλος της χρονιάς ξανά, αυτή τη φορά όμως όχι λόγω ηφαιστειακής στάχτης αλλά λόγο του χιονιά και των ακραίων καιρικών συνθηκών που έπληξαν την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, χάος προκλήθηκε όμως και το καλοκαίρι από μια άλλη στάχτη, αυτή που προκαλούν οι πυρκαγιές.
Ο πύρινος κλοιός που περικύκλωσε την Μόσχα σε συνδυασμό με τις υψηλότατες για τη συγκεκριμένη χώρα θερμοκρασίες έθεσε σε κατάσταση συναγερμού το καλοκαίρι τις ρωσικές αρχές, που για περίπου δύο εβδομάδες έδωσαν μια πρωτοφανή μάχη με τις φλόγες, στη μεγαλύτερη πύρινη καταστροφή του 2010.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου