LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

«Απόβαση» Ρουμάνων επαιτών στη Θεσσαλονίκη

Σπρωγμένοι από την ανέχεια, δεκάδες Ρουμάνοι επαίτες έχουν κάνει «απόβαση» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο καιρό, για να εκμεταλλευτούν την αυξημένη κίνηση των ημερών.

Τουλάχιστον εκατόν πενήντα Ρομά από τη Ρουμανία έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες με σκόπο να βγάλουν λίγα χρήματα, ζητιανεύοντας στους δρόμους της πόλης. Το κύμα των Ρουμάνων Ρομά ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα....................

 φαίνεται πως κορυφώνεται, όπως σημειώνει η Στεφανία Πανταζή, κοινωνική λειτουργός της μη κυβερνητικής οργάνωσης «PRAKSIS».

Σύμφωνα με την ίδια, πριν από δέκα χρόνια στους δρόμους έβλεπε κανείς μόνο Αλβανούς Ρομά, οι οποίοι πήραν τη θέση των Ελλήνων. Κάποιοι από τους Αλβανούς Ρομά βρήκαν δουλειά κι έχουν φύγει από τους δρόμους, ενώ ορισμένα από τα μικρά παιδιά που επαιτούσαν πηγαίνουν σήμερα στο σχολείο και βγαίνουν σπάνια στο δρόμο. Αλλοι έχουν επιστρέψει στην Αλβανία. Μέχρι το 2007 υπήρχε σταθερή παρουσία των Αλβανών Ρομά σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης.Τότε ήταν που άρχισαν να έρχονται στην πόλη οικογένειες Ρουμάνων και ο αριθμός τους αυξάνεται όσο περνά ο καιρός.



Αυξάνονται

«Βλέπουμε πολλές οικογένειες Ρουμάνων να επαιτούν στους δρόμους, ενώ τελευταία αυξήθηκε και ο αριθμός των ανάπηρων Ρουμάνων επαιτών. Πολλές από αυτές τις οικογένειες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί η κ. Πανταζή. Η Μπόνα Χιστούνα από την οργάνωση «Αρσις» ασχολείται επίσης με το φαινόμενο των επαιτών. «Πηγαίνω σε όλα τα μέρη όπου υπάρχουν άνθρωποι και παιδιά που ζητιανεύουν. Συναντώ κυρίως Ρομά αλβανικής, βουλγαρικής και ρουμανικής καταγωγής. Πρόκειται για άτομα όλων των ηλικιών. Γυναίκες με μωρά στα χέρια που δε γνωρίζουμε καν αν είναι οι μητέρες των παιδιών αυτών, ανήλικοι που ζητιανεύουν στους δρόμους συνήθως με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα και έφηβοι οι οποίοι καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια», προσθέτει η ίδια.

Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά δε μιλούν καθόλου ελληνικά, ενώ στην πλειονότητά τους ζουν κυριολεκτικά στο δρόμο. Κάποιοι μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε εγκαταλειμμένα κτίρια ή σε χαρτόκουτα στο σιδηροδρομικό σταθμό. Ενα μικρό ποσοστό καταφέρνει να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, χωρίς όμως να καλυτερεύουν ιδιαίτερα οι συνθήκες διαβίωσης. «Τις προάλλες, ένα πιτσιρίκι γύρω στα δώδεκα μας είπε ότι τον τελευταίο καιρό πηγαινοέρχεται με την οικογένειά του στη Ρουμανία, γιατί δεν μπορούν να ζουν στο δρόμο μεγάλα διαστήματα», τονίζει η κ. Πανταζή, που διευκρινίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται ακόμη μεγαλύτερο ρατσισμό στη χώρα καταγωγής τους.
Οσο για τις περιοχές που προτιμούν, σύμφωνα με την ίδια, εκείνοι που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο κινούνται κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως είναι η Καλαμαριά ή ο Φοίνικας. Στο κέντρο της πόλης ζητιανεύουν κυρίως οι ανάπηροι, ενώ στις εκκλησίες του κέντρου τριγυρίζουν συνήθως οικογένειες με μικρά παιδιά. «Πρόσφατα μάθαμε για έναν Πακιστανό που ζητιανεύει στα φανάρια, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο για τη Θεσσαλονίκη», εξηγεί η κ. Πανταζή.

Αναδημοσιευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου