LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«El classico»

Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί για το ντέρμπι της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ. Μαζί με το ντέρμπι του Μπουένος Αϊρες, ανάμεσα στην Μπόκα Τζούνιορς και τη Ρίβερ Πλέιτ, το «Ελ Κλάσικο» αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε ποδοσφαιρική σεζόν, μια αναμέτρηση που συνήθως κρίνει τίτλους και κάθε φίλαθλος σημειώνει στο ημερολόγιό του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι είναι το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη ετήσια τηλεθέαση παγκοσμίως.................


μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το ποδοσφαιρικό κομμάτι στην κόντρα των δύο ομάδων έρχεται σε δεύτερο πλάνο, αφού οι ρίζες της είναι, κυρίως, πολιτικές και το «Ελ Κλάσικο» θεωρείται ως ετήσια αναπαράσταση του ισπανικού Εμφυλίου. Επί δικτατορίας Φράνκο, η καταπίεση των Καταλανών βρήκε διέξοδο στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ και η κορύφωση της αντιπαλότητας ήρθε με την επέμβαση του «Χενεραλίσιμο», ώστε να πάει ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Η ΦΙΦΑ αποφάσισε αρχικά ότι ο Αργεντινός θα έπαιζε από ένα χρόνο εναλλάξ στις δύο ομάδες (!), αλλά ο διορισμένος από τον Φράνκο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα συμφώνησε να τον παραχωρήσει στη Ρεάλ. Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έγινε σύμβολο της «βασίλισσας» και δήμιος της Μπαρτσελόνα για πολλά χρόνια, γεγονός που ανάγκασε την τελευταία να φέρνει κάθε χρόνο μεγάλους άσους για να πάρει τα πρωτεία.

Το κατάφερε για πρώτη φορά με τον Γιόχαν Κρόιφ και το 0 - 5 στο «Μπερναμπέου» έμεινε στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ακολούθησε η περίοδος του Ντιέγκο Μαραντόνα, που, όμως, δεν κράτησε πολύ αφού ο Αργεντινός τραυματίστηκε σοβαρά και η κόντρα διατηρήθηκε με τους παίκτες που πήγαιναν από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.


Οι μεταγραφές του Μπερντ Σούστερ, του Μίκαελ Λάουντρουπ και, κυρίως, του Λουίς Φίγκο αποτέλεσαν «αφορμές πολέμου» και ειδικά ο τελευταίος πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας του το 2000, όταν επέστρεψε στο «Καμπ Νου» και είδε να τον υποδέχονται με ατελείωτες ύβρεις, να καίνε δολάρια με τη φωτογραφία του και να του πετούν μπουκάλια και μια... γουρουνοκεφαλή!

Την τελευταία δεκαετία η αντιπαλότητα έχει περιοριστεί σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Η Μπαρτσελόνα πήρε τη ρεβάνς με την αποθέωση που γνώρισε ο Ροναλντίνιο στο «Μπερναμπέου» και ακολούθησε το περίφημο «πασίγιο» του 2008, το παραδοσιακό (αν και ντροπιαστικό γι’ αυτούς) χειροκρότημα των μπλαουγκράνα στους αντιπάλους τους που είχαν ήδη κατακτήσει τον τίτλο.

Η εκδίκηση των Καταλανών ήταν σκληρή: η Μπαρτσελόνα του Μέσι τους διέλυσε την επόμενη σεζόν με 6 - 2 μέσα στο «Μπερναμπέου», το επανέλαβε πέρυσι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα συμπλήρωσε μια μαγική διετία με τέσσερις συνεχόμενες νίκες και συνολικά γκολ 11 - 2 επί της Ρεάλ.

Στην προϊστορία του «Ελ Κλάσικο» η Ρεάλ έχει το προβάδισμα: σε 160 αγώνες πρωταθλήματος μετρά 68 νίκες, 62 ήττες και 30 ισοπαλίες, ενώ στις 212 αναμετρήσεις όλων των διοργανώσεων έχει 95 νίκες, 81 ήττες και 42 ισοπαλίες. Η συνέχεια αφορά τον Λίο Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τους αναμφισβήτητα κορυφαίους ποδοσφαιριστές αυτήν την εποχή, που θα τεθούν αντιμέτωποι σήμερα στο «Καμπ Νου».


αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου