LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Στον οικονομικό εισαγγελέα 50 στελέχη τραπεζών για τα δάνεια στα κόμματα


dameoa_kommata_26-6-2012
Ως ύποπτα για τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος καλούνται, στις 3 Ιουλίου, από τον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, πενήντα στελέχη τραπεζών ( Αγροτικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Marfin Egnatia bank, Εθνικής Τράπεζας,Τράπεζας Αττικής).
Τα τραπεζικά στελέχη καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από πέντε συνολικά τράπεζες.
Υπενθυμίζεται, ότι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι η διαπίστωση ..............


τυχόν ποινικών ευθυνών από την πλευρά των στελεχών των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων στα κόμματα με μόνη εγγύηση την μελλοντική κρατική επιχορήγηση.
Ειδικότερα, στο "στόχαστρο" του οικονομικού εισαγγελέα έχουν τεθεί οι δανειακές συμβάσεις των κομμάτων των τελευταίων 15 ετών και εξετάζεται αν τα επίμαχα δάνεια, εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δοθεί είναι ενήμερα, δηλαδή αν πληρώνονται.
Επίσης, ο οικονομικός εισαγγελέας διερευνά αν οι υπεύθυνοι των τραπεζών έχουν πράγµατι πάρει πραγµατικές ή επισφαλείς εγγυήσεις για τα συγκεκριµένα δάνεια.
Τα στοιχεία του εισαγγελέα 
Στα χέρια του κ. Πεπόνη  υπάρχουν στοιχεία από τα οποία προκύπτουν τα εξής:
*Οι δανειακές συµβάσεις τεσσάρων κοµµάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και Συνασπισµός), µόνο από τέσσερις τράπεζες, ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.
*Ιδιωτική τράπεζα εκταµίευσε δόση 600.000 ευρώ σε µεγάλο κόµµα τον Δεκέµβριο του 2011, ενώ την τελευταία διετία δάνεισε τα τέσσερα κόµµατα µε το ποσό των 9 εκατ. ευρώ.
*Από τα τέσσερα κόµµατα µόνο από το ΚΚΕ προσφέρθηκαν και εµπράγµατες εγγυήσεις (προσηµείωση ακινήτου), ενώ τα άλλα τρία εγγυήθηκαν µε το δικαίωµά τους επί της κρατικής επιχορήγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της διενεργούμενης έρευνας έχουν καταθέσει ως μάρτυρες  ο  βουλευτής Λ. Αυγενάκης, και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος .
Ο κ. Αυγενάκης έχει καταθέσει πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του - τα προσκόμισε στον εισαγγελέα - τα κόµµατα έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες: Αγροτική, Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και την Εθνική Τράπεζα και οι σχετικές δανειακές συμβάσεις  λήγουν από το 2013 - 2015.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι  πλέον πρόσφατες δανειοδοτήσεις δόθηκαν από την Τράπεζα Αττικής και είναι περίπου 9 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ (σύµβαση στα τέλη του 2012), τα 2 εκατ. στη Ν∆ (σύµβαση στα τέλη 2014), τα 1,8 στο ΚΚΕ και περίπου 400.000 ευρώ στον Συνασπισµό.

αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου