Η ΕΛΑΣ μετά από πολύμηνη έρευνα πέτυχε να εξαρθρώσει μία ιδιαίτερα καλά οργανωμένη σπείρα κλεφτών, με αξιοσημείωτη εσωτερική οργάνωση. Τα οκτώ μέλη της που συνελήφθησαν ήταν σχετικά νεαρά, από 23 ως 37 ετών.
Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επιχείρησης για τη σύλληψη τους ένας εκ των κακοποιών πρότεινε πιστόλι στους αστυνομικούς, αλλά ακινητοποιήθηκε έγκαιρα.
Ο επικεφαλής ήταν 35χρονος Ελληνας, που επέλεγε τους στόχους, έκανε το σχέδιο δράσης και καταμέριζε τους ρόλους.
Δύο «υπαρχηγοί» μεταβίβαζαν τις εντολές του στους υπόλοιπους, εντόπιζαν τα πολυτελή οχήματα και φορτηγά που επρόκειτο να κλαπούν, επόπτευαν τις κλοπές και παρείχαν κάλυψη με όπλα κατά τη διαδικασία αποκόλλησης των ΑΤΜ.
Τα υπόλοιπα πέντε μέλη ήταν επιφορτισμένα με τις κλοπές οχημάτων, άλλα ασχολούνταν αποκλειστικά με την προσέγγιση και επίδεση των ΑΤΜ με συρματόσχοινα και τη μετέπειτα ρυμούλκησή τους, ενώ κάποιοι αναλάμβαναν το ρόλο τσιλιαδόρου ή προπομπού.
Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης δεν εργάζονταν και δήλωναν μηδενικά εισοδήματα, διέθεταν όμως ιδιωτικά αυτοκίνητα, είχαν αγοράσει εξοπλισμό για την επίδεση και αποκόλληση των ΑΤΜ και πραγματοποιούσαν συχνές μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που κατά την αστυνομία, στοιχειοθετεί σε βάρος τους την κατηγορία της «Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Τα μέλη της συμμορίας αντιμετωπίζουν επίσης τις κατηγορίες της σύστασης «Εγκληματικής Οργάνωσης», των «Διακεκριμένων Περιπτώσεων Κλοπών», της «Πλαστογραφίας», της παράβασης του Νόμου «περί Όπλων», του Νόμου «περί Ναρκωτικών» και της «Απόπειρας Ανθρωποκτονίας με πρόθεση».
Η εξακριβωμένη δραστηριότητα της σπείρας ξεκινά τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο και, πέραν της μίας κλοπής ΑΤΜ, περιλαμβάνει άλλες πέντε απόπειρες σε περιοχές του νομού και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Τα ΑΤΜ αυτά περιείχαν συνολικά 259.750 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου