LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οι έρευνες έδειξαν δυο άτομα για τον εμπρησμό

Δύο πρόσωπα καλούνται να απολογηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή για κακουργηματικές πράξεις για την τραγική υπόθεση με τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin Εgnatia Bank στις 5 Μαΐου του 2010, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αρχές που αξιοποίησαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και.......


ανέλυσαν στοιχεία και υπόπτων άπω φωτογραφίες την ώρα του εμπρησμού.

Από τις καταθέσεις προκύπτει σύμπτωση στην περιγραφή των προσώπων που έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας στην οδό Σταδίου και έβαλαν φωτιά αγνοώντας τις εκκλήσεις ότι μέσα υπάρχουν άνθρωποι και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Για δυο άτομα οι δικαστικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες ενώ για άλλα δύο δε υπάρχουν επαρκή στοιχεία και καλούνται σε επίπεδο μαρτύρων.

Χαρακτηριστικά κάποιος μάρτυρας που ήταν κοντά στο περιστατικό ανέφερε ότι ένα από τα δύο άτομα είχε στα χέρια του ένα σακίδιο και έχυσε μέσα στην τράπεζα ένα υγρό, λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά ενώ ένας άλλος δήλωσε πως άκουσε μια γυναίκα να λεει "...είπαμε να τους φοβερίσετε όχι να τους κάψετε".


Οι μαρτυρίες

«Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε...» είναι τα λόγια γυναίκας που φέρεται να συμμετείχε την επίθεση. Σε κατάσταση πανικού φώναζε τη διαφωνία της μέσα στο Μετρό με δυο άνδρες που φέρονται να είναι συνεργοί. Είναι σκηνή που περιγράφει μια από τους μάρτυρες, που συνάντησε τους υπόπτους στο Μετρό και συνδύασε αργότερα όσα άκουσε με την τραγωδία της Marfin.

Η μάρτυρας είναι οικονομολόγος και κατέθεσε: «Στις 14:20 ήμουν στο σταθμό του Μετρό, στο σταθμό Πανεπιστημίου στην έξοδο της Κοραή. Ανέβαινα τα σκαλιά για να βγω στην επιφάνεια. Όταν ξεκίνησα να ανεβαίνω είδα από πάνω να έρχονται δυο νεαροί άνδρες, ψηλόλιγνοι και μια γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας τα σκαλιά σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικοβλημένοι, έσπρωχναν τον κόσμο για να περάσουν. Όταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: «Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε...». Δε θυμάμαι καλά ποιο από τα δυο είπε. Ήταν κοντή, γύρω στο 1.60, φορούσε μαύρα ρούχα και ήταν ταλαιπωρημένη στο πρόσωπο, είχε μαύρα μαλλιά και ήταν πανικοβλημένη».

«Είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο για να σωθεί». Είναι η εικόνα που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό ενός από τους μάρτυρες. Μαζί με αυτό που έμοιαζε με την 11η Σεπτεμβρίου. «Είδαμε ομάδα κουκουλοφόρων, πάνω από 10 άτομα, να σπάνε με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας. Έριξαν μέσα τουλάχιστον 2 μολότοφ ίσως και περισσότερες. Ο κόσμος από την πορεία φώναζε «Μη, μη».

Εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο Ιανός κατέθεσε ότι είδε έναν άνδρα, ψηλό και αδύνατο με μαύρα ρούχα να σπάει τη τζαμαρία της τράπεζας. Μόλις το έκανε, ένα δεύτερο άτομο, μέτριου αναστήματος, που επίσης φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα, είχε σακίδιο πλάτης έριξε στην τράπεζα μολότοφ. «Τι κάνετε ρε παιδιά; Έχει γυναίκες πάνω. Έχει κόσμο» καταθέτει ο μάρτυρας και ο ψηλός άνδρας του είπε: «βγάλτε τους όλους έξω».

Και συνεχίζει: «Με το που καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά βλέπω ξαφνικά να σκάει μια δεύτερη μολότοφ. Είδα ότι την πέταξε άλλο νεαρό άτομο. Στο πρόσωπό του φορούσε μάσκα του σκι και μια μαύρη μάλλον μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του πρόσωπου του. Όταν με πλησίασε τον έπιασα από τον ώμο και του είπα: τι κάνετε ρε; Έχει κόσμο πάνω» και εκείνος μου απαντάει: «θα σας κάψουμε όλους». Τη στιγμή εκείνη παρενέβη ένας εκπρόσωπος του βιβλιοπωλείου και τότε το νεαρό άτομο περιέλουσε με βενζίνη εμένα και άλλα τρία άτομα».

Άλλος μάρτυρας, ο οποίος εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος για τα πρόσωπα των δραστών, καταθέτει: «Οι δυο κοντύτεροι άνδρες έσπαγαν με κάποιο σιδερένιο αντικείμενο τη τζαμαρία. Ο ένας από τους δυο είχε στα χέρια του ένα σακίδιο και τείνοντάς το προς το εσωτερικό του καταστήματος, έχυσε μέσα στην τράπεζα ένα υγρό. Ο ψηλότερος άνδρας έβγαλε από το σακίδιό του κάποια αντικείμενα και τα έριξε μέσα. Κοντά τους υπήρξαν και 6-7 άτομα που δρούσαν υποστηρικτικά. Η ομάδα αυτή αφού ολοκλήρωσε την επίθεσή της και τελικά έβαλε φωτιά στην τράπεζα κινήθηκε επί του πεζοδρομίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα».

Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αναμένεται να ζητήσουν πρώτα να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου