LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ισόβια για ληστές με καλάσνικοφ

Διατάξεις που θεσπίζουν εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα εκτελεί τα καθήκοντα του συνεπικουρούμενος από δυο τουλάχιστον εισαγγελείς Πρωτοδικών, εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο εισαγγελέας διαφθοράς σύμφωνα με τις διατάξεις «θα εποπτεύει, θα καθοδηγεί και θα συντονίζει έρευνες αλλά και υποθέσεις που εμπίπτουν στο νόμο 4022/2011 περί διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων», όπως για ......


παράδειγμα η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ακόμη, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που καταργεί και αναμορφώνει σύμφωνα και με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, τη ρύθμιση που ορίζει συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
 
Σε ό,τι αφορά τον εισαγγελέα διαφθοράς- σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο - θα τοποθετείται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και οι δυο εισαγγελείς που θα συνδράμουν στο έργο του θα ορίζονται από τους διευθύνοντες τις εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το έργο του εισαγγελέα διαφθοράς θα εποπτεύει ο και θα συντονίσει αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
 
Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις που προβλέπουν:
 
-Την κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του στενού όσου και  ευρύτερου δημόσιου τομέα, π.χ ΔΕΚΟ, κρατικών τραπεζικών υπαλλήλων, ο κύκλος των οποίων διευρύνεται.
- Την υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί-υπάλληλοι από την παράνομη συναλλαγή.
- Την θέσπιση συγκεκριμένου χρόνου εντός του οποίου θα περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο Δικαστικό Συμβούλιο και η έκδοση από αυτό σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες  κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, ώστε να αντιμετωπισθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου. Μάλιστα, η μη τήρηση των προθεσμιών αυτών από τους δικαστές θα καταγράφεται από τους επιθεωρητές τους και θα συνιστά αυτό ουσιαστικό στοιχείο για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό.
 
- Την επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (πυροβόλα όπλα, καλάσνικοφ κ.α).
 
Ακόμη, στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:
 
- Συνιστά επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού
 
- Παρέχεται δικαίωμα στον εργαζόμενο να αξιώσει από τον υπερήμερο εργοδότη, εκτός από το μισθό του και πραγματική απασχόληση. Το δικαίωμα του αυτό μπορεί πλέον να ικανοποιείται και με ασφαλιστικά μέτρα.
 
-Υπάρχει η δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων σε περίπτωση ευδοκίμησης προσφυγής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όχι στην αποποινικοποίηση

Με το νομοσχέδιο, τέλος, δεν αποποινικοποιείται η χρήση μαλακών ναρκωτικών, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, και δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή. Μάλιστα, για τους κατ’ επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.


αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου