LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης

Προσφυγή κατά της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΣΑ θα καταθέσει και αίτημα προκειμένου να συζητηθεί άμεσα..............

 η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» που προβλέπει ο Ν. 3900/2010, ενώ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το κείμενο της προσφυγής του, ώστε αυτό να αποτελέσει υπόδειγμα για τους δικηγόρους.


Ήδη, ωστόσο, ένας γνωστός δικηγόρος έσπευσε σήμερα και κατέθεσε ως ιδιώτης σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για τον Άγγελο Τσιγκρή, ο οποίος τυγχάνει παράλληλα και υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Τσιγκρής στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη «διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος». Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιγκρής υπογραμμίζει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος που καθιερώνουν τις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, της φορολογικής ισότητας και της νομιμότητας του φόρου. Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι παρά τον χαρακτηρισμό της επίμαχης οικονομικής επιβάρυνσης ως τέλους, αυτό στην πραγματικότητα συνιστά φόρο, ενώ επικαλείται νομολογία τόσο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «μια οικονομική επιβάρυνση έχει το χαρακτήρα φόρου και όχι τέλους, ακόμη και αν ονομάζεται έτσι, σε περίπτωση που δεν προβλέπεται ειδικό αντάλλαγμα από το κράτος ή άλλο δημόσιο φορέα». Έτσι τεκμηριώνει ότι στην ουσία «επιβάλλεται κεφαλικός φόρος», που όμως «παραβιάζει την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας». Επίσης, η επιβολή «κεφαλικού φόρου» μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας, η οποία πολύ περισσότερο παραβιάζεται από την στιγμή που προβλέπονται και εξαιρέσεις από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.


Ως προς την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ο κ. Τσιγκρής υπογραμμίζει ότι παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φοροδοτικής ικανότητας και της μη αναδρομικότητας των φορολογικών νόμων. Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τα δύο επιβάλλονται για το ίδιο οικονομικό αντικείμενο προσβάλλοντας έτσι το κατοχυρωμένο περιουσιακό δικαίωμα των φορολογουμένων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέραν του κ. Τσιγκρή αλλά και του ίδιου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μεγάλος αριθμός δικηγορικών γραφείων εργάζονται παράλληλα πυρετωδώς για τη σύνταξη ανάλογων προσφυγών...

αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου