LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Με κομπιουτεράκι στο χέρι

Με κομπιουτεράκι στο χέρι και καλή γνώση αριθμητικής θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές και οι καταστηματάρχες για να υπολογίσουν το ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου.
Ο ΦΠΑ θα επιβάλλεται με δύο «ταχύτητες», 13% και 23%. Για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.Δείτε ορισμένα παραδείγματα για καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης:
- Παντοπωλείο και ταβέρνα: για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%.
- Φαγητά στο σούπερ μάρκετ: 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής και 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
- Τυποποιημένα είδη διατροφής: συνεχίζουν.....

 να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση. Σε αυτή την περίπτωση υπάγονται τα είδη διατροφής τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Για παράδειγμα: κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
- Σάντουιτς: αν είναι σε πλαστική ή άλλη συσκευασία, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
- Στο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
- Ψωμί: συνεχίζει να υπάγεται στο 13%. Το ίδιο ισχύει και για τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
- Νερό: το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου