LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Κοινωνικες συγκρουσεις στην Ελλαδα,προβλεπει το Οικονομικο επιμελητηριο

«Η κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση διογκώνεται και μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Όταν οι πολίτες χάνουν το αίσθημα της αισιοδοξίας, τότε ενδεχομένως κάποιος πρέπει να φοβάται.....................
μήπως στην κοινωνία παρατηρηθεί .... ρευστότητα κάποιας μορφής που δεν ξέρουμε πως μπορεί να εξελιχθεί», προειδοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο σε σημερινή του έκθεση. «Η ύφεση που παρατηρείται στην Ελληνική οικονομία μπορεί να εντείνει αυτή την κατάσταση ρευστότητας η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αναστατώσεις. Η κρίση ενδέχεται να απειλήσει το κοινωνικό σύστημα ή ακόμα και να οδηγήσει σε έντονες κοινωνικές συρράξεις'», αναφέρεται στην έκθεση.


Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από την εκκίνηση της μέτρησής του το πρώτο τρίμηνο του έτους αντανακλώντας τη συνεχή

επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών.

Ο δείκτης, ο οποίος μετράται και δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποχώρησε το τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου 2011 στο 27,1 από 28,7 που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το συμπέρασμα των φορέων αυτών είναι ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να παρουσιάζει χαρακτηριστικά οικονομίας σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.

Γίνεται αντιληπτό από την συνολική εξέταση των δεικτών ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου προσδοκούμε μια ακόμη πιο άσχημη περίοδο για την κατανάλωση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το ρυθμό που αυξάνεται ο τιμάριθμος. Ο λόγος είναι ότι εξακολουθούν να σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης.

Προβλέπουν ανεργία στο 20,3% το 2012

Σε σχετική ανάλυση , στην μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2011 έχει γίνει η εκτίμηση ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 20,3% το 2012. Σε ότι αφορά την πρόβλεψη των καταναλωτών για την πορεία της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, επιδεινώνεται ενώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 20011, έχει διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ'' σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προτάσεις για την Οικονομική Κατάσταση

Ώς συμπέρασμα αναφέρεται ότι η χώρα μας δεν ακολουθεί το σωστό δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Αντιμετωπίζει έκρηξη ανεργίας, ύφεσης, πληθωρισμού και συρρίκνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας και την κρίση τη βιώνουν όλοι στη χώρα αλλά πιο πολύ οι νέοι που ολοένα και περισσότερο εντάσσονται στην κατηγορία των μακροχρόνιων ανέργων.

Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι ''κρούει στη κυβέρνηση των κώδωνα του κινδύνου''.

Όπως σημειώνει:

- Η φοροεισπρακτική και μη αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί, είναι εμφανές ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

- Το κόστος δανεισμού από το μνημόνιο είναι δυσβάστακτο και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και αδυναμία εξυπηρέτησής του. ''Με μικρότερο κόστος δανεισμού οι θυσίες του Έλληνα πολίτη μπορεί να δώσουν διέξοδο από το θανάσιμο σπιράλ που έχει μπει η Ελληνική οικονομία'' όπως σημειώνεται. - Οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι οι θυσίες τους δεν πιάνουν τόπο.Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η ψυχολογία τους στην οικονομία έχει σημαντική επίπτωση, αφού καθορίζει την πορεία των δαπανών στην πραγματική οικονομία ενώ γίνεται αντιληπτό από την συνολική εξέταση των δεικτών ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια ακόμη πιο άσχημη περίοδο για την κατανάλωση τους επόμενους μήνες.

Η εναλλακτική πολιτική που προτείνει το επιμελητήριο απέναντι στο μνημόνιο είναι η δημιουργία ενός πολιτικού κλίματος που θα οδηγήσει - στην μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού κράτους και- σε αναπτυξιακά μέτρα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου