LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ειδικά σχέδια Παπουτσή για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών

Ειδικά σχέδια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης εισόδου μεταναστών στην πόλη της Ηγουμενίτσας αλλά και αύξηση της δραστηριότητας των αστυνομικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ ομάδων ......................

μεταναστών έχει προωθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Παπουτσής.
Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Θεσπρωτία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τον βουλευτή ότι συνολικά λειτουργούν στη χώρα 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκ των οποίων 31 υπηρεσίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, ο υπουργός αναφέρει ότι οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες κοντά στο λιμάνι, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας και διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή σε εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να διαμείνουν προσωρινά μέχρι να ταξιδέψουν στην Ιταλία με την εξεύρεση της κατάλληλης ευκαιρίας.
Οι κάτοικοι των εν λόγω διαμερισμάτων αλλά και φορείς του νομού Θεσπρωτίας, διαμαρτύρονται και εκφράζουν φόβους ότι υποβαθμίζεται η περιοχή τους και ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας για την επίλυση του προβλήματος.
Από την οικεία αστυνομική διεύθυνση, όπως πάντως τονίζει ο υπουργός, διατίθεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για συστηματικούς ελέγχους και συνεπώς δεν υφίσταται ανάγκηγια περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης.
Πέραν τούτων, όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής, είναι αδύνατη η σύλληψη για κάποιους από τους μετανάστες που κινούνται πέριξ του λιμένα της Ηγουμενίτσας διότι ικανός αριθμός κατέχει δελτία κατάθεσης αιτήματος ασύλου.

Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Πάντως, στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στο νομό Θεσπρωτίας, δόθηκαν, όπως προκύπτει από το έγγραφο, εκ νέου εντολές για αύξηση της δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας τους, για την πρόληψη και αποτροπή και σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής εγκληματικής δράσης και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την οργανωμένη-παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή ειδικότερων σχεδίων μεταναστατευτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον έχουν ενταθεί οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ενισχυθεί η συνεργασία τους με συναρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του εσωτερικού και του εξωτερικού με στόχο τη θωράκιση όλων των λιμένων και πιθανών σημείων εισόδου μη νόμιμων μεταναστών ανά την επικράτεια, όπως οι λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Ρόδου, Ηρακλείου κλπ.

«Η προσπάθεια αναμόρφωσης του εθνικού συστήματος ασύλου, η αναβάθμιση των συνθηκών πρώτης υποδοχής, καθώς και η καθιέρωση των νέων διαδικασιών επιστροφών συγκροτούν μια σύγχρονη, συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη πολιτική ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Χρήστος Παπουτσής και προσθέτει ότι με την ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
Το έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε δημοσιεύματα αλλά και παράπονα των κατοίκων της Ηγουμενίτσας ότι η κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες έχει από πολλού «ξεφύγει», με καθημερινό το φαινόμενο των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ των μεταναστών για τον «έλεγχο» συγκεκριμένων περιοχών.

Το πλέον ανησυχητικό, όπως έχει τονίσει ο κ. Βελόπουλος, αποτελούν οι προβλέψεις της FRONTEX που αναφέρονται στους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες και κάνουν λόγο για 3.000 παράνομους μετανάστες στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη στην ευρύτερη περιοχή του λιμένος, όπου οι λαθρομετανάστες συνωθούνται με κάθε πιθανό ή πολλές φορές απίθανο τρόπο, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιβαστούν στις νταλίκες που εισέρχονται στα πλοία με προορισμό την Ιταλία», έχει περιγράψει ο κ. Βελόπουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου