LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ο καλός καιρός φέρνει κύμα μεταναστών στην Ελλάδα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι λιμενικές, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές της Κρήτης, καθώς λόγω των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, αλλά και της σαφούς βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, είναι πολύ πιθανό ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών να επιχειρήσει να φτάσει στο νησί.

Δεκαδες σκάφη γεμάτα με Αιγύπτιους, Τυνήσιους και Λίβυους, αναμένεται .....................

το αμέσως επόμενο διάστημα να αποπλεύσουν με προορισμό την Ευρώπη, με την χώρα μας να αποτελεί τον πρώτο στόχο.
Για το γεγονός αυτό έχουν ενημερωθεί από την ΕΥΠ, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Θαλασσίων υποθέσεων.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ήδη έχει δοθεί εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση στα Νότια Παράλια της Κρήτης με τη φρεγάτα "Έλλη" να περιπολεί στην περιοχή μαζί με ένα σκάφος ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού.
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού κύματος, πραγματοποιούνται 24ωρες περιπολίες από όλα τα διαθέσιμα σκάφη των Λιμεναρχείων Κρήτης, ενώ χρησιμοποιούνται και τα ραντάρ στο Λασίθι.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ειδικές συσκέψεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης υπό την ευθύνη των αντιπεριφερειαρχών και με την συμμετοχή εκπροσώπων της αστυνομίας, του λιμενικού, των ενόπλων δυνάμεων και των ΠΣΕΑ.

Οι στρατιές των απελπισμένων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ανατολή επιχειρούν κατά κύματα, κάθε ημέρα, να περάσουν προς τη χώρα μας. Σε τριακόσιους, ημερησίως, κατά μέσο όρο, τους υπολογίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Συγκλονιστικός, ο αριθμός, αντιστοιχεί σε μαζική μετακίνηση των κατοίκων μια μεγάλης "πόλης". Συνολικά, μέσα στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν 96.398 (94.747 από τη στεριά και 1.651 από τη θάλασσα) παράνομοι μετανάστες στη χώρα, έναντι 96.085, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Επίσης, φέτος, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν συνολικά 924 (878 στη στεριά και 46 στη θάλασσα) συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών.
Τα στοιχεία για τις συλλήψεις του εννιαμήνου του 2010, που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ήταν αρκετά για να θορυβήσουν, όχι μόνο εγχώρια, αλλά και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.
Ενώ καταγράφηκε σχετική μείωση της λαθρομετανάστευσης από το Αιγαίο, λόγω και της βοήθειας της FRONTEX, η αύξησή της στον Έβρο ήταν εντυπωσιακή. Περίπου 4,5 φορές πάνω από τον αντίστοιχο αριθμό του περσινού εννεάμηνου.
Τώρα, με τα όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Αφρική και ενόψει καλοκαιριού η αναλογία μπορεί να αλλάξει δραματικά.

Πολυπληθέστερη εθνότητα παρανόμων μεταναστών απ' όσες εντοπίστηκαν φέτος στη χώρα μας, μετά τους Αλβανούς (38.911 στη στεριά και 12 στη θάλασσα) είναι οι υπήκοοι Αφγανιστάν.
Συνολικά 20.288 Αφγανοί διήλθαν από την ξηρά και 566 από τη θάλασσα. Ακολουθούν υπήκοοι Σομαλίας (6.438 στη στεριά και 171 στη θάλασσα) και Παλαιστίνης (4.975 στη στεριά και 593 στη θάλασσα).

Πολλοί ήρθαν από το Ιράκ (3640), το Μπαγκλαντές (2.010), την Ερυθραία (1.298), τη Γεωργία (1.023) και το Ιράν (802). Τα ποσοστά αυτών των τελευταίων εθνικών ομάδων που εισήλθαν από τη θάλασσα δεν ξεπερνούν διψήφιο νούμερο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου