LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τα σκοτεινά μονοπάτια της αρχαιοκαπηλίας

Ένα μεγάλο κύκλωμα Ελλήνων, Κυπρίων, Γερμανών και Βρετανών, φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τις οργανωμένες κλοπές σε εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου, άλλων περιοχών της χώρας αλλά και αρχαιολογικών χώρων.Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι πολλά και οδηγούν......

στο συμπέρασμα ότι πίσω από την λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βρίσκονται πολλοί, ενημερωμένοι και καλά οργανωμένοι σε όλα τα επίπεδα. Άτομα υπεράνω κάθε υποψίας.

Πέραν των όσων είναι ήδη γνωστά για τον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ οι αρχές, έχουν εντοπίσει μια ανώνυμη ιστοσελίδα μέσω της οποίας γίνονταν ως τώρα οι συνεννοήσεις και οι αγοραπωλησίες.
Μάλιστα καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μία υπόθεση σοβαρή και δύσκολη, όσο και εκείνη της Σχοινούσας.

Η Interpol αναζητεί τα εκατοντάδες κλεμμένα από την Ελλάδα θρησκευτικά κειμήλια στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών των 188 χωρών-μελών της! Στην ιστοσελίδα της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας, σε ειδικό τομέα της βάσης δεδομένων με τα κλεμμένα έργα τέχνης από όλον τον κόσμο, έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες πολύτιμων έργων της θρησκευτικής κληρονομιάς μας που κλάπηκαν τα τελευταία χρόνια.



Η Interpol, δεν ασχολείται προφανώς με μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά με τις υποθέσεις εκείνες όπου αναμειγνύονται καλά οργανωμένα κυκλώματα. Και στην περίπτωση των Ιωαννίνων, τα κυκλώματα ήξεραν πολύ καλά, σε ποια μοναστήρια πήγαιναν και ποια κειμήλια έκλεβαν.

Στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ φιλοξενούνται 35 πολύτιμες εικόνες και τμήματα από τέμπλα ναών του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα που έχουν αφαιρεθεί από ναούς και μοναστήρια. Τις φωτογραφίες έστειλε πριν από λίγους μήνες η ελληνική Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας στο αρχηγείο της διεθνούς αστυνομίας στη Λυών της Γαλλίας και από εκεί «ταξίδεψαν» ηλεκτρονικά σε όλα τα συνεργαζόμενα κράτη, όπου οι εθνικές αρχές συμμετέχουν στο κυνήγι των αρχαιοκάπηλων.

Όποιος έχει μελετήσει τις υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, στέκεται με μεγάλη δυσπιστία απέναντι και σε αυτή που απασχολεί επί δύο τουλάχιστον χρόνια τις αρχές. Η πιο πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, αυτή στην Σχοινούσα, έμεινε τελικά στην μέση. Συγκλόνισε την Ελλάδα κι όχι μόνο, αλλά η άκρη του νήματος δεν βρέθηκε. Ο τότε Διοικητής της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς που ανέδειξε η Ελληνική Αστυνομία Γιώργος Γληγόρης, ο άνθρωπος που είχε πρωτοστατήσει στην εξιχνίαση δεκάδων υποθέσεων, μετακινήθηκε εσπευσμένα στην Ασφάλεια Λευκάδας. Στις αρχές του 2009 τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαία δυστύχημα στην Αμφιλοχία. Ένα τροχαίο που εξ αρχής χαρακτηρίστηκε περίεργο, αλλά και εκεί η άκρη του νήματος δεν βρέθηκε. Ο Γιώργος Γληγόρης άφησε την τελευταία πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Άρτας, πριν από δύο ακριβώς χρόνια.

Πίστευε, όπως έγραψε η «Ελευθεροτυπία» πως ένα κατ' εξοχήν διεθνικό έγκλημα όπως η αρχαιοκαπηλία δεν μπορεί να χτυπηθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από τις εθνικές αστυνομίες. «Η απάντηση πρέπει να είναι η άμεση, χωρίς γραφειοκρατία και χρονοτριβή, προσωπική και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ ελλήνων, ιταλών, γερμανών, ελβετών, κυπρίων, αμερικανών και άλλων αστυνομικών. Αυτή η αντίληψη δράσης μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εξαρθρώσει τα κυκλώματα», συνήθιζε να λέει ο αστυνόμος.

Και εξηγούσε: «Ένας έλληνας αγρότης πουλάει σε ιταλό μαφιόζο που συνεργάζεται με έναν ελβετό έμπορο και πουλάνε μέσω ενός βρετανικού οίκου δημοπρασιών τα κλεμμένα αρχαία σε ιδιωτικό αμερικανικό μουσείο ή σε έναν συλλέκτη στην Ιαπωνία».

Βάσω Σκουλίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου