LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Εξαρση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα-Κάθε 18 ώρες αυτοκτονεί ένας άνθρωπος στην Ελλάδα και κάθε 45 λεπτά πραγματοποιείται μια απόπειρα αυτοκτονίας...

Τα στοιχεία του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Κλίμακα» και που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, περιγράφουν έξαρση των αυτοχειριών στην Ελλάδα, που στο παρελθόν κατείχε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Η «Κλίμακα» κατέγραψε 231 αυτοκτονίες από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 στην ......


Ελλάδα. Αντίστοιχα η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραφε 477 θανάτους από αυτοχειρίες το 2011, αριθμός αυξημένος κατά 45% από τις 328 αυτοκτονίες του 2007 και 26,5% από το 2010 (377 αυτοκτονίες).
Αυτό που προκαλεί πρόσθετη ανησυχία είναι πως υπάρχουν περιφέρειες με αυξημένο δείκτη αυτοκτονιών, όπως για παράδειγμα η Κρήτη. Εκεί η «Κλίμακα» κατέγραψε 37 αυτοκτονίες το 2011, 49 το 2012 και 34 μόλις το πρώτο 6μηνο του 2013 (μέχρι και 27 Αυγούστου)...
«Η κρίση δημιουργεί ή επιδεινώνει αδιέξοδα κι έτσι μπορεί να φέρει στα άκρα ευάλωτους ανθρώπους που σε άλλες συνθήκες δεν θα έφταναν σε αυτά», εξηγεί ο διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος.
Από τους ανθρώπους που απευθύνονται στην «Κλίμακα» το 35% είναι άνεργοι και ακολουθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι. «Το 65% των αυτοχείρων έχουν επισκεφτεί γιατρό στην Α/βάθμια φροντίδα υγείας και αντιμετωπίστηκαν σαν απλά περιστατικά. Οι δύσκολες ερωτήσεις συνιστούν ταμπού ακόμη και για τους γιατρούς», καταλήγει ο κ. Κατσαδώρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου