LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Νίκος Δένδιας στους FINANCIAL TIMES ....Η Ελλάδα αγωνίζεται να βάλει τέλος στις ακροδεξιές επιθέσεις


O ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος στον τομέα της Ασφάλειας δήλωσε αποφασισμένος να πάρει μέτρα έναντι της ανησυχητικής αύξησης της βίας της (άκρας) Δεξιάς, αλλά αναγνώρισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αγωνίζονται απέναντι σε ένα νέο εχθρό.
«Παρατηρούμε αχαρτογράφητους χώρους. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό. Η Αστυνομία δεν είναι εξοικειωμένη. Αλλά καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να το αναχαιτίσει (το φαινόμενο)», ανέφερε στους Financial Times o ........


 Νίκος Δένδιας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Δένδιας παραδέχτηκε ότι κάποιοι μεμονωμένοι αξιωματικοί μπορεί να δείχνουν συμπάθεια στο νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που έχει κατηγορηθεί για μεγάλο μέρος της βίας και το οποίο κόμμα κέρδισε ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 7% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου.
Ωστόσο επέμεινε ότι η Αστυνομία αντιτάχθηκε ευρέως, και ότι η επίσημη πολιτική είναι να αντιμετωπίσει την βία –ανεξάρτητα από την πολιτική της προέλευση- ως εγκληματική ενέργεια.
«Είναι γεγονός ότι ο βασικός αντίπαλος του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι η επικράτηση του Νόμου» είπε. «Αν η Αστυνομία είναι αποτελεσματική, τότε η Χρυσή Αυγή δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Τα σχόλια του κ. Δένδια ήρθαν εν μέσω ανησυχίας για μια σειρά επιθέσεων από ακραία στοιχεία σε μετανάστες και αριστερούς αντιπάλους, καθώς και κατηγορίες ότι η Ελληνική Αστυνομία είτε έδειχνε στήριξη ή ενεργούσε σε συμπαιγνία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, δωδεκάδες μελών της Χρυσής Αυγής –μεταξύ των οποίων δυο βουλευτές– και θρησκευτικές ομάδες κατέκλυσαν ένα θέατρο και προσπάθησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα στην Αθήνα του έργου του Terrence McNally, Corpus Christi, στο οποίο ο Ιησούς και οι Απόστολοι παρουσιάζονται ως γκέι άνδρες που ζουν στο Τέξας. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, αλλά δεν εναντιώθηκε όταν ο Χρήστος Παππάς, Βουλευτής, απομάκρυνε έναν κρατούμενο από μια αστυνομική κλούβα. 
Σε άλλη περίπτωση, μια ομάδα αριστεριστών κατηγόρησαν την Ελληνική Αστυνομία για βασανισμό, ισχυριζόμενοι ότι τους έκαψαν με αναπτήρες και χρησιμοποίησαν πάνω τους όπλα taser (ηλεκτροσόκ) μετά από σύγκρουση με την Χρυσή Αυγή. Ο κ. Δένδιας αποδέχθηκε ότι οι αξιωματικοί χρησιμοποίησαν βία για να συλλάβουν τους αριστεριστές, αλλά στάθηκε στην άρνησή τους (ενν. των αστυνομικών) ότι υπήρξε βασανισμός.
Δικηγόρος από την Κέρκυρα, με κουρεμένα μαλλιά και επιβλητική παρουσία, ο κ. Δένδιας τοποθετήθηκε σε ένα από τα πιο απαιτητικά πόστα στην Ελλάδα, όταν αποδέχθηκε τη θέση (του Υπουργού) στα τέλη Ιουνίου μετά από πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά, του νέου Πρωθυπουργού.
«Ας είμαστε ειλικρινείς», είπε ο κ. Δένδιας. «Για να εκτελέσεις τα καθήκοντά σου, θα πρέπει να αποδεχτείς εξ ορισμού ότι μπορεί να μην έχεις πολιτικό μέλλον».
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια αύξηση της εγκληματικότητας στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι λένε ότι κάποτε άφηναν τις πόρτες τους ξεκλείδωτες. Έχει συμβάλει στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και έχει ενεργοποιήσει βίαια στοιχεία των  ακροαριστερών και αναρχικών ομάδων, που έκαψαν κτίρια στην Αθήνα νωρίτερα αυτό το χρόνο.
«Δεν ισχύει ότι οι ταραχές και οι μολότοφ προκαλούνται επειδή ορισμένοι νέοι  ξαφνικά εκρήγνυνται και θέλουν να εκφραστούν», δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Αυτό είναι ένα πολύ καλά ενορχηστρωμένο φαινόμενο από ανθρώπους που ενεργούν με πολύ επαγγελματικό τρόπο. Χρησιμοποιούν τους νέους και την κατανοητή οργή ​​τους ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως κατεστημένο».
Ο κ. Δένδιας εμπιστεύτηκε την ανησυχία του σχετικά με την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, της Γερμανίδας Καγκελαρίου, στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα: «Είχαμε λάβει σημάδια από την άκρα αριστερά ότι οι καμπάνες της κόλασης επρόκειτο να χτυπήσουν και άλλα παρόμοια. Και ήμασταν ικανοί να αποφύγουμε όλο αυτό το είδος της βίας. Ούτε μια μολότοφ δεν εμφανίστηκε».
Υποστήριξε ότι η αστυνομία είχε γίνει ικανή στο να ασχολείται με τη αριστερή βία στους δρόμους μέσα από δεκαετίες - συχνά επώδυνης - εμπειρίας. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν νεοναζί για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ανέφεραν επίσης ότι προσπάθησαν να αναπτύξουν εσωτερικές πηγές και πληροφορίες σχετικά με τη Χρυσή Αυγή.
Όπως και στον υπόλοιπο ελληνικό δημόσιο τομέα, οι μισθοί της αστυνομίας μειώνονται. Λιγότεροι από τους μισούς από τους 52.000 αστυνομικούς της χώρας κερδίζουν περισσότερα από € 1.000 το μήνα και αντιμετωπίζουν περαιτέρω περικοπές μισθών.
Ο κ. Δένδιας διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ε.Ε., την παράνομη μετανάστευση, χάρη στα «πορώδη» σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Αύγουστο, διέταξε μια σκούπα που «αλίευσε» πάνω από 16.000 μετανάστες και οδήγησε σε περισσότερες από 1.000 απελάσεις.
«Αν το ζήτημα των παράνομων μεταναστών αντιμετωπίζεται, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη του νεοναζιστικού φαινομένου σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε ότι η προσέγγισή του να στείλει 2.000 επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα άρχισε να αποδίδει καρπούς στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, όπου είναι πλέον γνωστή εικόνα η αστυνομία να ελέγχει τα χαρτιά των μεταναστών. Αλλά αναγνώρισε τη δυσαρέσκεια για μια σειρά από «κέντρα κράτησης», όπου έχουν τεθεί υπό κράτηση οι μετανάστες.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαμαρτυρηθεί για άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ενώ ο κ. Δένδιας είπε ότι μακρόχρονοι πολιτικοί του σύμμαχοι και φίλοι αντέδρασαν επίσης στην απόφασή του να τους τοποθετήσει στις αυλές τους.
«Το άνοιγμα αυτών των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης ήταν κάτι που με έφερε σε άμεση αντιπαράθεση με τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ... και με μέλη του Κοινοβουλίου που ήταν φίλοι μου εδώ και χρόνια. Και τώρα θα πρέπει να πάω στις εκλογικές τους περιφέρειες και να κάνω κάτι που ξέρω ότι δεν είναι καθόλου δημοφιλές», είπε. «Αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου