LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Δε θέλουν τους λαθρομετανάστες


Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία χώρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στην Κοζάνη δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, κάνοντας λόγο για «κουκούλωμα» και μεταφορά του προβλήματος από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην επαρχία................
 
H δήμαρχος Βοΐου, κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, δηλώνει «κάθετη» και επισημαίνει, πως αν η συνάντηση που έχει σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα στην Αθήνα, αποβεί άκαρπη, θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Στο πλαίσιο της αντίδρασής τους σκέφτονται, αν δε βρεθεί λύση, να κάνουν κατάληψη στο χώρο του στρατοπέδου, να κλείσουν την Εγνατία Οδό ή ακόμη και να διαμαρτυρηθούν έξω από Υπουργεία.
 
«Δεν είμαστε ούτε ξενοφοβικοί ούτε ρατσιστές. Δε θα γίνουμε εμείς ξέφραγο αμπέλι για να εξυγιανθεί η Αθήνα», λέει χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αυτό «υποδομή της τελευταίας στιγμής και πρόχειρη που δεν ταιριάζει στα δεδομένα του δήμου».
 
«Το τυρί στη φάκα ήταν ότι θα προσφέρει ανάπτυξη στην περιοχή μας και θα πάρουμε κονδύλια, έπειτα από συνάντηση που είχαμε με στελέχη του Υπουργείου, όπου μας ενημέρωσαν για το τι θέλουν να κάνουν στην περιοχή. Εμάς μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού. Είμαστε σίγουροι ότι ανάμεσά τους θα είναι και εγκληματίες που θα βλάψουν τον τόπο μας. Δεν υπάρχουν έγγραφα για το ποινικό τους μητρώο ή ενημέρωση από την Interpol για το προφίλ τους», σημειώνει η δήμαρχος Βοΐου.
 
Πάραυτα, ο  υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Λευτέρης Οικονόμου, διαβεβαίωσε σήμερα σε τηλεοπτική του δήλωση ότι ο χώρος θα είναι αυστηρά φυλασσόμενος με ευθύνη της Αστυνομίας και ξεκαθάρισε ότι δε θα μεταφερθούν άτομα που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να επιδείξουν ευαισθησία.
 
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «άλλη λύση για τη λαθρομετανάστευση δεν υπάρχει πέραν από τους χώρους κράτησης» και σημείωσε ότι προχωρεί με ταχείς ρυθμούς ο σχεδιασμός για δημιουργία συνολικά 14 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στη χώρα.
 
Ακόμη, η κ. Ορφανίδου επισημαίνει ότι το στρατόπεδο «Πόρτη» στη Νεάπολη, ο χώρος, δηλαδή, του κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών, μετά βίας μπορεί να φιλοξενήσει διακόσια άτομα και όχι 1.000 και πλέον, όπως υπολογίζει το Υπουργείο.
 
«Δεν έχει τις κατάλληλες υποδοχές. Ούτε αποχέτευση ούτε ύδρευση. Έχουμε πρόβλημα σε περιοχές του δήμου κατά περιόδους λειψυδρίας και μεταφέρουμε νερό με τα βυτιοφόρα μας για τις ανάγκες των κατοίκων», τονίζει η δήμαρχος, σχολιάζοντας πως  το νερό είναι ήδη πολύτιμο στο δήμο και θα εμφανιστούν δυσκολίες με την ύδρευση στο στρατόπεδο.
 
Η κ. Ορφανίδου κατέληξε, τέλος, πως ο δήμος ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο σωφρονιστικό πρόγραμμα του κράτους, συνεπώς δεν έχει ουδεμία σχέση η αντίδραση αυτή με ρατσιστικά κατάλοιπα, αλλά είναι απότοκο του καθαρού ενδιαφέροντος για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των κατοίκων του δήμου. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το κέντρο συγκέντρωσης στην Κοζάνη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου