LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

O Eλληνικός Στρατός αποχαιρέτησε την «Κυρά των Μαρασίων»

Σε κλίμα πάνδημης θλίψης έγινε ο αποχαιρετισμός της Βασιλικής Λαμπρίδου – Φωτάκη, της «Κυράς των Μαρασίων» που απεβίωσε την 19 Ιουνίου 2011 σε ηλικία 107 ετών. Την γυναίκα σύμβολο των Ελλήνων ακριτών πέρα από τους συγγενείς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία ο Α/ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης και δεκάδες..................

 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των μονάδων προκαλύψεως που η «Κυρά των Μαρασίων» είχε σαν παιδιά της.


Η «Κυρά των Μαρασίων» γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Η ίδια γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε ότι ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου της για αυτό και για περίπου πενήντα χρόνια ήταν αυτή που ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, περίπου 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο, στο χωριό Μαράσια..
Το 2007 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή προσφορά της στα στρατευμένα νιάτα. Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Στρατό Ξηράς, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου