LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στην Κερατέα ούτε σε άλλη περιοχή”, διαμηνύει η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη παρά τις δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κερατέας που δεν αποδέχονται .....................

την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή τους.
Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής πεντακόσιοι κάτοικοι της Κερατέας, του Λαυρίου και της Παιανίας έκλεισαν την λεωφόρο Σουνίου στο 46ο χιλιόμετρο τοποθετώντας 2 απορριμματοφόρα στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
“Αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το "πράσινο φως" καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας”τονίζει η υφυπουργός.
Η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι από τα έργα αναμένεται να δημιουργηθούν 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας. “Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη”

Βουλευτές και κομματικά στελέχη από το υπόλοιπο Αττικής, παρατηρούν ότι η συνένωση λόγω "Καλλικράτη" του δήμου της περιοχής με το Λαύριο, δεν ήταν η ενδεδειγμένη προοπτική, λόγω τοπικών αντιδικιών, και εφόσον είχε γίνει διαφορετική χωροταξία, τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει τώρα, θα μπορούσαν πιο εύκολα να αντιμετωπιστούν.
Παρά ταύτα, κατά τη διετία 2011 - 2012 στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών αναμένονται, επίσης, τα ακόλουθα μεγάλα έργα:
- Οι μονάδες επεξεργασίας της Αττικής, σε Γραμματικό και Φυλή, προϋπολογισμού σχεδόν 350 εκ. €, που θα επιλύσουν οριστικά το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των 2 εκ. τόνων απορριμμάτων, που παράγονται στην Αττική.
- Οι μονάδες επεξεργασίας της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, έργα απολύτως ώριμα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκ. ευρώ.

- Τα έργα των αποκαταστάσεων των χωματερών, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2012, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια και θα φτάσουν στο ύψος των 150 εκ. €, στο σύνολό τους.

 Τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, έργα τα οποία πρόκειται να φτάσουν κοντά στα 70-80 εκ. €.
Όταν υλοποιηθούν αυτά τα έργα, οι συνολικές επενδύσεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και παράλληλα θα έχουν τεθεί τα θεμέλια για μία ευρωπαϊκών προδιαγραφών διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας.

αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου