LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

«Ερασιτέχνες» ?

Ανοιχτά όλα τα σενάρια αφήνουν οι αστυνομικές αρχές για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη ληστεία στο Μουσείο της Ολυμπίας.

Η «ερασιτεχνική» -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- δουλειά των δραστών, αλλά και τα ελλιπή μέτρα φύλαξης που θα μπορούσαν να... προσελκύσουν επιτήδειους διαρρήκτες δεν προσανατολίζουν τους ειδικούς σε σπείρα επαγγελματιών αρχαιοκαπήλων.
Από την άλλη, το γεγονός ότι από τους κλεμμένους θησαυρούς κάποιοι είναι μεγάλης εμπορικής .....

αξίας δεν επιτρέπει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η αρπαγή να έγινε κατόπιν εντολής συλλεκτών. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές εξετάζουν και την εμπλοκή προσώπου που σχετίζεται με το μουσείο.
Πάντως, η «ζυγαριά» γέρνει προς τους «ερασιτέχνες». Σε αυτό συνηγορεί και το ότι οι δράστες έσπασαν με βαριοπούλα τις προθήκες και άρπαξαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν τα αντικείμενα που έψαχναν, δηλαδή τα στεφάνια και τη συλλογή γραμματοσήμων.

«Αυτό δείχνει κινήσεις πανικού και όχι επαγγελματικό χτύπημα...» λένε οι εμπειρότεροι. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θρασύτατοι ληστές δεν κρατούσαν καν τσάντα και πήραν μια πλαστική σακούλα που βρήκαν επί τόπου!

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν ήδη τεθεί τα υλικά που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο κτίριο. Καρέ καρέ, τα βίντεο αναλύονται από τους εξειδικευμένους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, καθώς και από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.
Μέχρι στιγμής, πάντως, τηρούν σιγήν ιχθύος σε σχέση με το εάν τελικά οι κινήσεις των δραστών καταγράφονται ως «στοχευμένες» ή όχι.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας έχουν μεταφερθεί και τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εξερευνητές επιστήμονες του αρμόδιου τμήματος της ΓΑΔΑ. Ευρήματα DNA, αποτυπώματα, πελματογραφίες και ό,τι άλλο έχουν συλλέξει θα δώσουν απαντήσεις εν καιρώ.
Στο μεταξύ, μαρτυρίες συλλέγουν οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πύργου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποιος είχε παρατηρήσει «ύποπτες» κινήσεις γύρω από το μουσείο τον τελευταίο καιρό.



Ανθρωποκυνηγητό

Στο μεταξύ, το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τα ίχνη των δύο θρασύτατων αρχαιοκαπήλων, βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Μπλόκα» ελέγχων έχουν στηθεί τόσο στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και ευρύτερα σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, με τη συνδρομή των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων των αντίστοιχων περιφερειών. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, καθώς οι ειδικοί υποψιάζονται ότι οι επιτήδειοι θα θελήσουν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί αυτοκίνητο ή άλλο μέσο με το οποίο διέφυγαν από το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο. Το χειρότερο σενάριο για τους αστυνομικούς είναι, όπως έχει συμβεί σε ανάλογα συμβάντα του παρελθόντος, οι ληστές να είναι αλλοδαποί και αμέσως μετά την «επιχείρηση» να εξαφανίστηκαν ακόμη και με σκάφος από τη χώρα.


αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου