LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ετσι ,για να μην ξεχνιόμαστε.......

xaratsi_ste_11-9-2012Δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία...
κρίνει σύμφωνο με το Σύνταγμα το "χαράτσι" στα ακίνητα και αντισυνταγματική τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν αυτό δεν πληρωθεί.
Συγκεκριμένα, η υπ' αριθμ. 1972/2012 του ΣτΕ - το σκεπτικό της είχε γίνει γνωστό από τη διάσκεψη της Ολομέλειας τον περασμένο Μάρτιο - κάνει εν μέρει δεκτή προσφυγή πολίτη, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (της ΠΟΛ.1211/10.10.2011, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2298 Β΄/13-10-2011), που πρόβλεπε το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων .........


επιφανειών.
Με βάση την απόφαση αυτή ο πολίτης είχε κληθεί να πληρώσει το "χαράτσι" μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ με την απειλή, σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, της διακοπής του ρεύματος.
Με την απόφασή της η Ολομέλεια έκρινε ότι το ειδικό τέλος επιβλήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα της χώρας, πλην όμως η σύνδεση του με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης είναι παράνομη και αντισυνταγματική.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι η καταβολή του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών είναι συνταγματικά ανεκτή, εφόσον είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο και στοχεύει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείματος της χώρας.
Ωστόσο, η Ολομέλεια έκρινε ότι η υπουργική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί ως προς το σκέλος της που αφορά το τιμωρητικό μέτρο της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρώντας την εν λόγω ρύθμιση ως ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, είχε συζητήσει την προσφυγή του πολίτη στις 2 Δεκεμβρίου 2011 υπό την προεδρία του τότε προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου και είχε συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου