LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

 Λαθρομετανάστευση και διακίνηση ναρκωτικών και όπλων παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα λιμάνια όλης της χώρας .Πλέον οι επιβάτες  στο πλαίσια της αντεγκληματικής πολιτικής θα ταξιδεύουν με μέτρα αεροδρομίου. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάτες και αποσκευές θα περνούν από μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, καθώς και από ελέγχους εισιτηρίων και ταυτοτήτων.


Τα Σχέδια Ασφαλείας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις  συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθ.Χριστόπουλου, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Κων.Σούλη, ενώ παρίστατο και οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι Οργανισμών Λιμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο ζητήθηκε από τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των Οργανισμών Λιμένων να μεριμνήσουν για την άμεση εφαρμογή των Σχεδίων Ασφαλείας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις (ΣΑΛΕ).
Έτσι, σε πρώτη φάση τα ΣΑΛΕ θα εφαρμοστούν στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπως στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, την Μυτιλήνη, τη Ρόδο και τα λιμάνια της Κρήτης και σταδιακά και στα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στα λιμάνια αυτά θα δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους, μεταξύ άλλων, θα εγκατασταθούν μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων. Οι υποδομές θα διαμορφωθούν ανάλογα με την έκταση του κάθε λιμανιού. Από τις πύλες αυτές θα περνούν για έλεγχο επιβάτες αλλά και αποσκευές ενώ στη συνέχεια το προσωπικό των πλοίων θα είναι υπεύθυνο να προχωρά στην ταυτοπροσωπία των επιβατών.
Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Όθωνας τόνισε: «Το θέμα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να το δούμε στη βάση ουσιαστικής υπηρέτησης του δόγματος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και όχι μόνο ως τυπική συμμόρφωση σε Ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς υπό το φόβο της επιβολής κυρώσεων».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Όσον αφορά το θέμα εφαρμογής των Σχεδίων Ασφαλείας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις η δική μας πρόθεση και ανάμιξη σχετίζεται με την αυτονόητη, έγκαιρη συνεννόηση, συνέργεια και συντονισμό μεταξύ των Οργανισμών Διοίκησης των λιμενικών εγκαταστάσεων και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές. Η ανάμιξή μας δεν είναι σωστό να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων ως ελεγκτικός μηχανισμός εφαρμογής των προβλεπόμενων αλλά να υπάρξει μία εκ των προτέρων συνεννόηση για την καλύτερη και έγκαιρη εφαρμογή τους».
Επίσης συμπλήρωσε ότι: «Σε ότι αφορά το μέτρο ελέγχου της ταυτοπροσωπίας των επιβατών θέλω να είμαι απολύτως κατηγορηματικός ότι η πολιτική απόφαση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου σε κυβερνητικό επίπεδο δεν είναι διαπραγματεύσιμη και επομένως ο προσανατολισμός πρέπει να είναι κοινός στην κατεύθυνση υπέρβασης των όποιων προβλημάτων για τη σωστή και άμεση εφαρμογή του μέτρου».
Οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των κατά τόπους Οργανισμών Λιμένων παρέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά συμφώνησαν όλοι προς την κατεύθυνση της ανάγκης άμεσης εφαρμογής τόσο των ΣΑΛΕ όσο και της εφαρμογής του μέτρου περί ελέγχου και ταυτοπροσωπίας των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία.

Αναδημοσίευση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου