LIVESCORE


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ολοκληρώθηκε μισή ώρα μετά τις 8 η επιχείρηση διάσωσης των 24, τελικά, μεταναστών που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος, 40 μίλια ΝΔ της Κέρκυρας. Όλοι οι μετανάστες, Κούρδοι στην καταγωγή, είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι 16 μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα. Η επιχείρηση διάσωσης έγινε σε τρία στάδια: το πρώτο, με περισυλλογή 8 ανθρώπων με ελικόπτερο τύπου Super Puma σήμερα το απόγευμα. Το ελικόπτερο μετέφερε τους μετανάστες στην Κέρκυρα όπου και οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο, ενώ παρουσίασε βλάβη και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του για προληπτικούς λόγους και να σταλεί άλλο ελικόπτερο ιδίου τύπου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ωριαία καθυστέρηση και το δεύτερο ελικόπτερο κατόρθωσε στις 7 περίπου να περισυλλέξει άλλους 8 Κούρδους και να τους μεταφέρει στην Κέρκυρα.


Με πλωτά μέσα
Την ώρα εκείνη, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή κόπασαν ελαφρώς, έτσι, τα πλωτά του Λιμενικού κατόρθωσαν και προσέγγισαν το ακυβέρνητο ιστιοφόρο και «μάζεψαν» άλλα 8 άτομα τα οποία και μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα, καθώς η Κέρκυρα με πλωτό μέσο ήταν πολύ μακριά.
Και οι 24 δήλωσαν μετανάστες και ζήτησαν άσυλο, αν και το Λιμεναρχείο θεωρεί ότι δύο συγκεκριμένοι εκ των συλληφθέντων είναι ο κυβερνήτης και το ένα άτομο πλήρωμα του σκάφους για τους οποίους αναμένεται να ασκηθεί δίωξη για διακίνηση λαθρομεταναστών.
Το ακυβέρνητο σκάφος, δεν κατέστη δυνατό να ρυμουλκηθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και εξακολουθεί να πλέει ακυβέρνητο, χωρίς ευτυχώς ανθρώπους πάνω του.

Στο Βίδο
Οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Κέρκυρα, στην πλειονότητά τους άτομα νεαρής ηλικίας, αναμένεται να μεταφερθούν αύριο Κυριακή στις κατασκηνώσεις του Δήμου Κερκυραίων στο Βίδο όπου και θα φιλοξενηθούν μέχρις ότου η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν για την τύχη τους. Πάντως, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία απέλασής τους και το Λιμεναρχείο Κέρκυρας προχωρά ήδη στην καταγραφή των στοιχείων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου